El cotxe del futur, connectat i autònom

Conquerir el mercat del cotxe connectat i autònom. Aquest és l’interès comú que ha aplegat moltes empreses automobilístiques i de telecomunicacions en l’edició del Mobile World Congress (MWC) d’enguany, que s’ha celebrat del 27 de febrer al  2 de març al recinte firal de Gran Via de Barcelona. Els sectors implicats estan cada cop més involucrats en el desenvolupament d’un tipus de vehicle al qual els experts atribueixen moltes possibilitats, tant pel que fa a conducció eficient i menys contaminant com a una millor mobilitat i seguretat viària. El cotxe del futur ja és una realitat.

Durant el MWC s’ha fet la primera demostració de conducció remota a temps real d’un vehicle gràcies a la xarxa 5G, que ha estat possible per la col·laboració de Telefónica i Ericsson. Pilots situats a l’estand de Telefónica al Mobile han pogut conduir un vehicle que estava al circuit d’Idiada d’Applus a Santa Oliva (Baix Penedès), a uns setanta quilòmetres de distància. Entre ells, el conseller d’Interior, Jordi Jané. Aquest cotxe connectat obre noves oportunitats en el sector de l’automoció.

foto-directora-1

El conseller d’Interior, Jordi Jané, i la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech al MWC

Tal com recullen alguns mitjans de comunicació, en l’actualitat ja hi ha companyies que treballen en models de vehicle de “nivell 5” d’autonomia, que és el màxim teòric reconegut en l’escala dels vehicles autònoms, en què el cotxe només necessita del conductor una adreça on dirigir-se i ell fa tota la resta. Es tracta d’un tipus de vehicle equipat amb càmeres de visió esfèrica, sensors ultrasònics i radars frontals, a banda d’un software específic. Amb tot, mentre s’assoleix aquesta autonomia completa, el mercat ofereix un sistema de conducció semiautònoma amb possibilitats com la frenada automàtica, el canvi de carril o la conducció autònoma limitada a autovies, entre d’altres.

Aviat, i gràcies al cotxe connectat i autònom, el temps que emprem en conduir el podrem ocupar en altres tasques durant un desplaçament que serà més eficient i, sobretot, més segur.

Leave a Reply