Els pares mai no haurien de plorar la mort d’un fill

Primer aniversari del tràgic accident d’autocar de Freginals

Aquesta setmana s’ha complert un any del tràgic accident d’autocar de Freginals (Montsià). El sinistre va ocórrer abans de les sis del matí al punt quilomètric 333 de l’autopista AP-7.  Un total de cinc autocars es desplaçaven de València a Barcelona, transportant estudiants d’universitats catalanes de diferents nacionalitats, i un d’ells va bolcar en aquest tram i va col·lidir amb un turisme.

En el vehicle sinistrat hi viatjaven una seixantena de persones, de les quals tretze van morir i trenta-sis més van resultar ferides de diversa consideració. De les víctimes mortals, set eren de nacionalitat italiana, dues alemanyes, una austríaca, una uzbeka, una romanesa i una francesa. En record d’elles i per acompanyar les seves famílies, aquesta setmana hi ha hagut dos sentits homenatges a Catalunya, un a Barcelona i l’altre a Freginals.

La Universitat de Barcelona ha recordat les tretze estudiants d’Erasmus que van perdre la vida en l’accident en un acte senzill i auster però, al mateix temps, solemne i molt emotiu.  Al silenciós i emblemàtic jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric, s’ha inaugurat un monument format per una magnòlia, que és de la mateixa espècie que l’arbre que hi ha a la plaça dels Arbres de Freginals, i tretze boixos, que simbolitzen cada una de les tretze noies. A banda, s’ha descobert una pedra commemorativa, procedent  de la muntanya de Montserrat, on figura inscrit «En memòria de les víctimes de l’accident de Freginals de 20 de març de 2016», que mantindrà viu per sempre el record de les alumnes.

A l’homenatge, que ha estat presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont , també hi ha intervingut el rector de la Universitat, Joan Elias; la degana de la Facultat d’Economia i Empresa, Elisenda Paluzie, i la vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística, Alba Ambròs. A més, hi han participat el conseller d’Interior, Jordi Jané, i la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech.

També hi han assistit el pare i la germana de la noia uzbeka que va morir, representants polítics del país i de les forces de seguretat i els serveis d’emergència que van intervenir el dia de l’accident, així com personal acadèmic i docent i alumnes i amics de les víctimes.

D’altra banda, al municipi del Montsià, a Freginals, també hi ha hagut un altre acte organitzat per l’Ajuntament i la Generalitat. Entre d’altres, hi han assistit els familiars de les tretze noies que van morir en aquest lloc de l’autopista.

Al costat de l’autopista AP-7, s’ha aixecat un monòlit on hi ha un arbre de ferro forjat amb tretze branques que acaben cadascuna amb una rosa.  A més, s’hi han plantat tretze xiprers en record de les noies que van morir.

Lluitem perquè mai més tornem a lamentar un accident tan tràgic. Un país no es pot permetre que cap persona perdi la vida a la carretera i, tot recordant el que es va dir en una carta escrita per un familiar d’una de les víctimes, “I genitori non dovrebbero  mai piangere la morte di un figlio” (els pares mai no haurien de plorar la mort d’un fill). I més si aquesta mort es podia haver evitat, com és el cas de la majoria dels accidents de trànsit.

 

Deixa un comentari