Menys víctimes mortals a les carreteres europees

Arran de la recent conferència sobre seguretat viària, organitzada per la Comissió Europea el passat 28 i 29 de març a La Valletta (Malta), es van anunciar les estadístiques del 2016 en matèria de seguretat viària en l’àmbit europeu. Les dades de la Comissió Europea demostren que el nombre de víctimes mortals ha disminuït un 2%. El 2016 van perdre la vida a les carreteres europees 25.500 persones, 600 menys que el 2015 i 6.000 menys que el 2010 (reducció del 19%). D’altra banda, segons els càlculs de la Comissió, 135.000 persones van resultar greument ferides.

conferencia_malta

Amb dades d’abast europeu, 25.500 vides manllevades a la carretera en un any continua sent una dada desoladora. El 2016 a Catalunya van perdre la vida en accident de trànsit (tant a zona interurbana com a zona urbana) un total de 231 persones, un 11,5% menys que l’any anterior. En aquest sentit, els resultats a casa nostra són encoratjadors, ja que caminen cap a l’objectiu establert per la UE de reduir a la meitat les víctimes mortals entre el 2010 i el 2020, tot i que encara queda molt per recórrer. Les dades europees van fer palesa la dificultat d’arribar a les fites fixades i la necessitat d’incrementar mesures a escala global.

conferencia_malta4

La trobada de Malta, que va comptar amb la presència de la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, va servir alhora per parlar del que cal fer per reduir el nombre de víctimes mortals i de ferits greus. En la declaració resultant d’aquesta conferència es va manifestar la preocupació per l’elevat nombre de víctimes mortals i ferits greus, especialment entre els vianants i ciclistes. Entre d’altres qüestions, també es va destacar el nombre de lesions greus, que és cinc vegades més gran que el nombre de morts a la carretera, i  la necessitat de marcar un objectiu de reducció europeu com en les víctimes mortals.

En l’àmbit de la seguretat viària tothom hi juga un rol determinant: administracions, indústria i societat civil, i la reducció de les víctimes mortals i dels ferits greus depèn de les accions conjuntes d’aquests tres actors. L’excés de velocitat, la conducció sota efectes de l’alcohol o les drogues o les distraccions durant la conducció són l’origen de nombrosos accidents de trànsit i cal treballar a fons per eradicar aquests comportaments. Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit, compromès en l’àmbit de la prevenció, ha coordinat aquesta darrera setmana, una  campanya policial d’abast europeu de controls intensius de velocitat . Perquè cada vida compta i entre tots ho podem aconseguir.

Deixa un comentari