Salva vides, redueix la velocitat

logo-savelives-slowdown-og-share“Salva vides, redueix la velocitat” (Save Lives #SlowDown). Aquest és l’objectiu de la IV Setmana Mundial de les Nacions Unides de Seguretat Viària, que enguany se celebra del 8 al 14 de maig i posa el focus d’atenció en la velocitat excessiva o inadequada com a factor de risc a la xarxa viària. Entre les activitats que es duran a terme arreu del món per prendre’n consciència, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha difós un vídeo  a través de les xarxes socials que porta l’etiqueta #SlowDown i mostra els perills de conduir sense respectar els límits de velocitat establerts. Com més velocitat, menys seguretat i més risc de patir un accident de trànsit i d’agreujar-ne les conseqüències.

L’organisme pretén que aquest vídeo esdevingui viral perquè el màxim d’usuaris de la via pública estableixin el compromís de circular a una velocitat adequada. Sobretot atès que la velocitat és la quarta causa de sinistralitat amb víctimes a la xarxa viària catalana. A Catalunya, durant el 2016, la velocitat excessiva va estar present en el 15,73% dels accidents amb víctimes com a factor concurrent, en un total de 131 sinistres amb víctimes.

D’acord amb el que estableixen les Nacions Unides, amb petits canvis hi pot haver grans resultats. Hi ha estudis que demostren que una disminució del 5% en la velocitat mitjana pot suposar una reducció del 30% en la xifra d’accidents de trànsit mortals. Per tant, comptant amb tots els agents implicats i els usuaris de la via pública, hem de seguir treballant per reduir les persones mortes i les ferides en accidents de trànsit per aquesta causa.

DSC_9805

En aquest sentit, convé prendre consciència que és tan important reduir la velocitat per evitar accidents com per evitar danys personals més grans. Les probabilitats d’evitar un sinistre augmenten quan es redueix la velocitat. A menys velocitat, es recorre menys distància mentre es prenen decisions o s’actua per evitar una possible col·lisió (distància de reacció). Així mateix, quan se circula a menys velocitat, el vehicle necessita menys temps per aturar-se quan es frena (distància de frenada).  D’altra banda, com menys velocitat, menys energia cinètica o de moviment suportarà tant el vehicle com el conductor o els passatgers. Com menys energia, menys dany personal.

A més, si ens comprometem amb el lema “Salva vides, redueix la velocitat” no només ens protegim a nosaltres i als altres conductors mentre compartim amb responsabilitat la via pública, sinó que també tenim més en compte els usuaris més vulnerables, com són els vianants, els ciclistes i els motoristes. No corris riscos innecessaris, suma’t també al Save Lives #SlowDown!

Deixa un comentari