“Les distraccions, una de les principals causes d’accidents amb víctimes, estan molt relacionades amb un mal ús de noves tecnologies durant la conducció. En aquest sentit, el vehicle autònom i connectat ens ajudarà molt a reduir la sinistralitat a les carreteres. De fet, el vehicle autònom pot contribuir a assolir una mobilitat sense víctimes.” La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, s’expressava així en el marc del Connected Hub que va tenir lloc al congrés Automobile Barcelona.
Amb aquest convenciment, el Servei Català de Trànsit s’ha convertit en un dels principals impulsors del Catalonia Living Lab, el Fòrum Industrial per la Conducció Connectada i Autònoma, dissenyat conjuntament per la Generalitat, la indústria i els agents del sector. Aquesta plataforma es concreta en una xarxa de localitzacions a Catalunya –en circuits, carreteres, zones industrials, espais urbans i pàrquings– on empreses de tot el món podran realitzar proves en relació amb el desplegament d’aquestes tecnologies. D’aquesta manera, Catalunya esdevindrà un entorn de proves únic a Europa en l’àmbit del vehicle autònom i connectat.
La iniciativa preveu que empreses catalanes i de tot el món, ja siguin fabricants de vehicles o de components d’automoció, puguin dur a terme proves per desenvolupar, fer testos i validar la tecnologia del vehicle autònom i connectat en el marc d’un entorn regulat que ho permeti amb les garanties de seguretat adequades.
En concret, inicialment està previst que les proves es puguin dur a terme en diversos punts del país en tres circuits –el de Barcelona-Catalunya, el de Castellolí i les instal·lacions d’Applus IDIADA–, set rutes –que sumaran gairebé 200 km, amb trams, entre d’altres, a l’AP-2 i l’AP-7, on ja s’han realitzat proves– i set zones obertes –que superaran els 12 km2 de superfície–.
En la intervenció que va fer al Connected Hub, el conseller d’Interior, Jordi Jané va explicar que “en gairebé el 92% dels accidents de trànsit hi intervé el factor humà, i les noves tecnologies incorporades als vehicles han d’aconseguir que aquesta incidència tan elevada es redueixi de forma considerable”. “Aquest és un gran repte”, va remarcar, i va afegir que “els nous elements que s’incorporen al cotxe el fan més segur”.
La Generalitat, a través del Servei Català de Trànsit, actuarà per facilitar aquestes proves, que tenen per objectiu contribuir al desenvolupament i la transformació de la indústria de l’automoció a Catalunya, així com enfortir el seu posicionament arreu del món i atraure nous projectes d’inversió estrangera de caràcter productiu al nostre país. A més, es tracta d’una iniciativa que vol aportar valor afegit a la cadena de valor de la indústria de l’automoció a Catalunya i impulsar l’estratègia del país en l’àmbit de la indústria 4.0, amb la voluntat de liderar la quarta revolució industrial al sud d’Europa.