El motorista és més fràgil

Decaleg MotoristaAquest cap de setmana han perdut la vida a les carreteres catalanes tres motoristes. Uns dies tràgics que han elevat a catorze els usuaris d’aquests vehicles de dues rodes morts enguany, sis més que l’any passat en la mateixa data. Així doncs, els motoristes ja representen el 28% del total de persones mortes aquest 2017 per accident de trànsit.

Tot i que l’evolució de la sinistralitat en general és positiva i enguany hi està havent una reducció de les víctimes mortals de gairebé el 25% a la xarxa viària de Catalunya, la sinistralitat dels motoristes augmenta. Un patró que s’ha repetit els darrers anys, en què no s’ha aconseguit reduir la victimització d’aquest col·lectiu, que tan sols és present en un  10% de la mobilitat.

La motocicleta és un vehicle que aporta agilitat, però com a contrapartida té la fragilitat. Els motoristes han de ser conscients d’aquesta debilitat, però també ho han de tenir present la resta de conductors de vehicles amb carrosseria. Per això, el conseller d’Interior, Jordi Jané, fa aquesta petició: “Els altres conductors han de ser conscients que un motorista és més vulnerable i, per tant, no únicament han de respectar les normes, que tothom ho ha de fer. Hem de respectar molt directament aquells conductors que són més vulnerables i aquí tenim els ciclistes, els conductors de moto i fins i tot els acompanyants.”

De fet, des del Servei Català de Trànsit ja s’ha fet èmfasi en aquest missatge amb la campanya de conscienciació de 2014 Recorda: el motorista és més vulnerable. Si vas en moto respecta les normes, si vas en cotxe respecta les motos és també el missatge que transmet aquest espot per conscienciar tots els usuaris d’aquesta vulnerabilitat de les motocicletes i per promoure una convivència més segura a la carreteres sense criminalitzar cap col·lectiu. En aquest sentit, la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, destaca: “Aproximadament en el 75% dels accidents mortals hi ha la intervenció d’un altre vehicle i, per tant, tots hem de prendre consciència del risc i la vulnerabilitat que suposa un vehicle de dues rodes, el propi motorista i la resta de conductors”.

campanya

Una recomanació que arriba just abans que comenci l’època de l’any amb més mobilitat de motocicletes, l’estiu. Per encarar aquests mesos amb la màxima sensibilització possible, des del Servei Català de Trànsit també es demana als motoristes que respectin les normes i evitin els excessos de velocitat i els avançaments arriscats per no patir topades frontals, la tipologia de sinistre més mortífera.  Així mateix, l’organisme recorda que els motoristes poden millorar la seva conducció i augmentar la seguretat en els seus desplaçaments participant en les sessions del programa Formació 3.0.

Deixa un comentari