Fem-ho possible: cap víctima mortal a les carreteres!

Entre l’1 de gener i el 31 d’agost, han mort 103 persones a la xarxa viària catalana i 556 més han resultat ferides greus. Tenint en compte que 0 és l’única xifra acceptable, això significa que entre tots hem de continuar treballant per assolir una mobilitat més segura. Prendre consciència de quins són els riscos i minimitzar-los pot ajudar-nos no només a preservar la nostra vida, sinó també la dels altres. Per això, per segon any consecutiu, el Servei Català de Trànsit se suma al Dia Europeu Sense Víctimes Mortals a les Carreteres amb missatges de conscienciació a través de les xarxes socials i dels panells de missatgeria variable. L’objectiu és clar: cap víctima mortal a les carreteres. Fem possible entre tots que aquest sigui un dia entre molts més sense cap víctima!

_DSC3492

Aquest dia, anomenat projecte Edward, acrònim de l’European Day Whithout a Road Death, l’impulsa l’Organització Europea de Policies de Trànsit (TISPOL) i va néixer per fer reflexionar a tots els usuaris sobre la seva actitud i comportament a la carretera, sobretot en aspectes com l’excés de velocitat, els sistemes de seguretat passiva, l’ús del mòbil o el consum d’alcohol o altres drogues, entre d’altres. Si som capaços d’entendre i reconèixer en què fallem, tindrem més eines per corregir-ho i desplaçar-nos d’una manera més responsable i respectuosa amb els altres i més segura per a tothom. El Dia Europeu Sense Víctimes Mortals a les Carreteres se celebra en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Evolució de les víctimes mortals als principals països de la Unió Europea

grafic UE
Font: Anuari estadístic d’accidents de trànsit a Catalunya 2016

En general, durant els primers anys d’aquesta dècada, els països de la Unió Europea han tingut bons resultats en l’assoliment de l’objectiu de reduir a la meitat les víctimes mortals en carretera del 2010 de cara al 2020. No obstant això, cada cop és més difícil aconseguir decrements significatius i encara s’ha de lamentar la pèrdua de massa vides a la via pública. Per tant, accions de conscienciació com aquestes són indispensables per inculcar una cultura de la mobilitat segura i anar interioritzant bons hàbits en la conducció. Quan agafis el cotxe, pensa si la velocitat a la qual circules és l’adequada; abans d’engegar, corda’t el cinturó de seguretat; si algú et truca mentre condueixes, no miris ni agafis el mòbil; i si has consumit alcohol o altres drogues no agafis el teu vehicle i que algú altre ho faci per tu. Malgrat que sembla evident, sovint ens passa desapercebut. Pensar-hi et costarà uns segons o uns minuts, però no fer-ho et pot prendre la vida.

Deixa un comentari