Tots coneixem les conseqüències que pot comportar conduir sota els efectes de l’alcohol o altres drogues, però malgrat això, hi ha molts conductors que no són conscients dels perills que això suposa. Beure “només” una copa o haver-se fumat “només” un porro no és garantia de conduir amb suficients facultats. Conduint, l’única taxa segura és 0,0.
Per promoure la figura del conductor alternatiu amb l’objectiu d’evitar víctimes en sinistres viaris, el dissabte 21 d’octubre es va celebrar la Nit Europea Sense Accidents, a la qual es van sumar el Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit. Aquesta iniciativa europea convida els joves d’entre 17 i 29 anys a comprometre’s a no beure ni prendre altres drogues si condueixen.
L’objectiu del conductor alternatiu és que, cada nit, una persona dintre del grup d’amics es comprometi a no beure ni consumir drogues per així poder conduir amb seguretat en el viatge de tornada a casa. La figura del conductor alternatiu s’està implantant a tot Europa com una solució eficaç per disminuir la incidència de l’alcohol i altres drogues en la conducció, conscients que part dels accidents de trànsit es poden evitar.
A Catalunya, l’any 2016, quasi un terç dels conductors que van perdre la vida havien consumit alcohol, segons l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. Aquest percentatge ha crescut més de sis punts des del 2014. També és molt preocupant l’augment de víctimes mortals que van donar positiu en alcohol, drogues o psicofàrmacs, situant-se en un 46,2% l’any 2016.
Font: Pròpia
Accions per reduir l’accidentalitat viària
Unes de les accions més efectives per combatre el consum d’alcohol i drogues per part dels conductors són els controls preventius. En aquest 2017, entre el 16 i el 25 de juny es va fer la campanya específica de controls d’alcoholèmia, dins la qual es van realitzar 20.811 proves, amb un 12% de denúncies per positius.
A més dels controls preventius, el Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit despleguen anualment una sèrie d’accions per reduir l’accidentalitat viària relacionada amb alcohol o drogues. La cessió d’alcoholímetres i drogotests a les policies locals, la cooperació amb el Departament de Salut o, entre d’altres, la difusió de missatges de conscienciació a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials són algunes d’aquestes iniciatives.
Amb motiu de la Nit Europea Sense Accidents, també es van enviar missatges preventius a través dels panells lluminosos per conscienciar tots els usuaris dels perills de barrejar alcohol i conducció.
L’aplicació d’aquestes mesures té un impacte positiu en la mobilitat però, per continuar reduint les víctimes als carrers i a les carreteres catalanes, és necessària la implicació dels usuaris. Per tant, per evitar accidents que poden acabar amb fatals conseqüències tant per a tu com per als altres, recorda: conduint, l’única taxa segura és 0,0.