Al volant, consum 0!

Tots coneixem les conseqüències que pot comportar conduir sota els efectes de l’alcohol o altres drogues, però malgrat això, hi ha molts conductors que no són conscients dels  perills que això suposa. Beure “només” una copa o haver-se fumat “només” un porro no és garantia de conduir amb suficients facultats. Conduint, l’única taxa segura és 0,0.

Foto Apunt 1

Per promoure la figura del conductor alternatiu amb l’objectiu d’evitar víctimes en sinistres viaris, el dissabte 21 d’octubre es va celebrar la Nit Europea Sense Accidents, a la qual es van sumar el Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit. Aquesta iniciativa europea convida els joves d’entre 17 i 29 anys a comprometre’s a no beure ni prendre altres drogues si condueixen.

L’objectiu del conductor alternatiu és que, cada nit, una persona dintre del grup d’amics es comprometi a no beure ni consumir drogues per així poder conduir amb seguretat en el viatge de tornada a casa. La figura del conductor alternatiu s’està implantant a tot Europa com una solució eficaç per disminuir la incidència de l’alcohol i altres drogues en la conducció, conscients que part dels accidents de trànsit es poden evitar.

A Catalunya, l’any 2016, quasi un terç dels conductors que van perdre la vida havien consumit alcohol, segons l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. Aquest percentatge ha crescut més de sis punts des del 2014. També és molt preocupant l’augment de víctimes mortals que van donar positiu en alcohol, drogues o psicofàrmacs, situant-se en un 46,2% l’any 2016.

gràfic_català

Font: Pròpia

Accions per reduir l’accidentalitat viària

Unes de les accions més efectives  per combatre el consum d’alcohol i drogues per part dels conductors són els controls preventius. En aquest 2017, entre el 16 i el 25 de juny es va fer la campanya específica de controls d’alcoholèmia, dins la qual es van realitzar 20.811 proves, amb un 12% de denúncies per positius.

A més dels controls preventius, el Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit despleguen anualment una sèrie d’accions per reduir l’accidentalitat viària relacionada amb alcohol o drogues. La cessió d’alcoholímetres i drogotests a les policies locals, la cooperació amb el Departament de Salut o, entre d’altres, la difusió de missatges de conscienciació a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials són algunes d’aquestes iniciatives.

Amb motiu de la Nit Europea Sense Accidents, també  es van enviar missatges preventius a través dels panells lluminosos per conscienciar tots els usuaris dels perills de barrejar alcohol i conducció. 

L’aplicació d’aquestes mesures té un impacte positiu en la mobilitat però, per continuar reduint les víctimes als carrers i a les carreteres catalanes, és necessària la implicació dels usuaris. Per tant, per evitar accidents que poden acabar amb fatals conseqüències tant per a tu com per als altres, recorda: conduint, l’única taxa segura és 0,0.

Deixa un comentari