EuroRAP: mapa de l’accidentalitat a Catalunya

Ahir es va presentar la 16a edició de l’estudi d’avaluació de carreteres EuroRAP (European Road Assessment Programme), que analitza l’accidentalitat a la xarxa viària catalana. El RACC ha comptat amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona per elaborar aquest estudi que relaciona l’accidentalitat (morts i ferits greus) en un tram concret de carretera amb la seva intensitat mitjana de trànsit diària (IMD). L’objectiu de l’EuroRAP és la millora de la seguretat viària en carretera i, a Catalunya, es publica cada any des del 2002.

En l’àmbit de Catalunya, l’EuroRAP analitza la distribució dels accidents amb morts i ferits greus que es produeixen a les nostres carreteres més importants (aquelles que tenen un volum de trànsit superior a 5.000 vehicles diaris) en períodes concatenats de tres anys. Per això, la xarxa es divideix en trams, que s’analitzen des de dues vessants:

  • La concentració d’accidents greus per quilòmetre
  • El risc de patir un accident greu en funció del total de vehicles que passen per cada tram i la longitud del tram

En aquesta línia, també analitza la concentració d’accidents de moto i ciclomotor per km, així com de vehicles pesants. L’objectiu final és que l’usuari disposi d’una guia de risc de la carretera per on circula i així pugui adaptar la seva conducció a les condicions de la via.

Accident (foto Mosso R.Codina)L’edició d’enguany de l’EuroRAP ha analitzat 6.362 km de la xarxa viària catalana (carreteres interurbanes i travesseres), que representen el 52% del total (12.138 km), i destaca que el risc de patir un accident greu o mortal a la xarxa analitzada ha disminuït un 3,6% respecte al trienni anterior, malgrat que en els últims dos anys s’ha produït un estancament en la reducció de víctimes mortals. D’altra banda, els quilòmetres amb un índex de risc “molt baix” i “baix” representen quasi la meitat (46%) de la xarxa viària analitzada i, en canvi, els quilòmetres de risc “alt” i “molt alt” sumen una tercera part (33%) de la xarxa. Girona i Barcelona són les dues demarcacions amb un percentatge més alt de quilòmetres de risc “molt alt”.

Trams amb més i amb menys risc

La carretera de l’Arrabassada (BP-1417), entre Barcelona i Sant Cugat, és el tram amb més risc d’accident a Catalunya, per segon any consecutiu. El segon tram amb més risc se situa a la BV-1221, entre Terrassa i Matadepera. L’informe de l’EuroRAP destaca, a més, l’alta proporció d’accidents de moto respecte al total d’accidents amb morts i ferits greus en aquests trams: en el tram de la BP-1417 representen el 81%, i en el tram de la BV-1221, el 67%.

D’altra banda, els trams amb menys risc se situen majoritàriament en vies desdoblades. A més a més, enguany tres vies locals convencionals de calçada única també se situen entre les deu més segures de Catalunya. L’estudi conclou que 529 km tenen un risc igual a zero.

Quant als trams de la xarxa viària on es registren més accidents per quilòmetre (en aquest cas, sense tenir en compte el volum de trànsit que hi passa), el que acumula més accidentalitat greu és a la C-58 entre Barcelona i Cerdanyola del Vallès. El segon tram amb més accidents se situa a la C-31 entre el Prat de Llobregat i l’Hospitalet. En aquesta classificació, de nou les motocicletes i els ciclomotors hi tenen un pes molt elevat, ja que representen més del 80% dels accidents amb morts i ferits greus en trams de vies com la C-31, la C-32 i la Ronda Litoral.

Accidentalitat de motos i camions

Segons les dades analitzades per l’EuroRAP, en el 42% de tots els accidents amb morts i ferits greus hi ha estat involucrada com a mínim una moto o un ciclomotor, i la seva sinistralitat ha augmentat un 36% des del 2013. L’entorn metropolità de Barcelona és on es concentren més accidents greus de motoristes. El tram amb més accidents de moto i ciclomotor també és a la C-58, entre Barcelona i Cerdanyola del Vallès.

Finalment, la Ronda Litoral esdevé alhora el tram amb més concentració d’accidents de vehicles pesants i de motocicletes. En el cas dels camions, l’N-340 i l’A-2 aglutinen sis dels deu trams amb més concentració d’accidents de vehicles pesants.

Deixa un comentari