Arriba el Carnaval! Fes-ho tu també!

“Per Carnaval tot s’hi val”, diu la dita popular. Des del Dijous Gras fins al Dimecres de Cendra a Catalunya hi ha moltes celebracions emblemàtiques a l’entorn de la figura del rei Carnestoltes: són molts els que, disfressats o no, surten de festa i agafen el cotxe per desplaçar-se. Però, al volant, la gresca i la disbauxa que caracteritzen aquests dies no hi tenen cabuda. I això passa per no agafar el cotxe si vas begut o has pres altres drogues.

I és que el consum d’alcohol i altres drogues es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat. Segons les darreres dades de l’Institut de Medicina Legal, el 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs.

Com apostar per una conducció segura aquests dies de Carnestoltes? Hi ha diverses opcions:

  • Promoure la figura del conductor alternatiu: entre el grup d’amics que sortiu de festa, se n’escull un que no begui i pugui conduir de manera segura.
  • Agafar el transport públic per no córrer riscos a la carretera.

infografia-alcohol-definitiva-catala

Tingueu en compte que, per poca que sigui la ingesta, l’alcohol i altres drogues alteren les condicions físiques i psíquiques de qui en pren i això afecta, evidentment, la conducció. De fet, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals, el risc de sinistre augmenta. Per tant, l’única taxa segura si s’ha de conduir és 0,0%.

Des d’ahir i fins al proper dimecres 14 de febrer, el Servei Català de Trànsit coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya de control i vigilància centrada en el control de drogues i alcohol, amb l’objectiu de reduir el nombre de morts i de ferits greus en accident de trànsit, conscienciar els conductors sobre les conseqüències negatives dels accidents, augmentar la percepció de control sobre aquesta obligació normativa i interceptar el màxim nombre de conductors amb alcoholèmia o drogues positius.

Durant el 2017 es van fer tres campanyes preventives de control de drogoalcoholèmia, coincidint també amb el Carnestoltes, Sant Joan i Nadal. En aquestes campanyes, un 4,8% de les persones a qui es van fer proves van donar positiu per alcoholèmia; d’aquests positius, un 79,68% van anar per la via administrativa, i un 20,32%, per la via penal. Pel que fa als controls de drogues, els positius van ser un 47,72% del total de proves realitzades.

 Ara i sempre, recorda-ho: alcohol i drogues són incompatibles amb la conducció. El carnaval arriba. Arriba tu també!

 

Deixa un comentari