Quan circulem, que ens vegin!

Circular amb els llums encesos durant el dia no és obligatori, però el Reglament de circulació sí que fa una recomanació als conductors, i és que els utilitzin en totes les vies i durant tot l’any per evitar accidents.

Enllumenat 1

L’objectiu és que la resta dels vehicles ens puguin veure amb més facilitat i d’aquesta manera, com més aviat ens vegin, abans podran reaccionar davant una situació de possible accident. En definitiva, veure i ser vistos. Sigui quin sigui el nostre mitjà de transport (camió, turisme, furgoneta, motocicleta, bicicleta, etc.), aquest simple gest ajudaria a reduir fins a un 10% les víctimes mortals per accidents múltiples diürns durant l’hivern.

 

En alguns països europeus sí que és obligatori circular durant tot l’any i durant totes les hores del dia i en totes les vies amb els llums diürns; en canvi, d’altres països restringeixen aquesta obligació a algunes vies i en determinades estacions de l’any.

Circular amb els llums de curt abast del nostre vehicle encesos implica:

  • Increment del contrast visual entre els vehicles i l’entorn: amb els llums encesos, un vehicle de color fosc és vist 170 metres abans respecte d’un vehicle que no els porta encesos.
  • Augment de la distància de detecció: permet als conductors més marge de seguretat en els avançaments.
  • Millora de la identificació dels vehicles i de l’estimació de la velocitat: amb llums encesos es veuen més a prop.

Per tant, hem de ser previsors i dur sempre a punt l’enllumenat del nostre vehicle.

Enllumenat 2_Llums ens permeten veure.JPG

Totes aquelles accions que ajudin a disminuir la mortalitat a les nostres carreteres i donin més seguretat en la conducció haurien de ser ben acollides per tots els conductors, perquè a la carretera sortim tots!

Deixa un comentari