“Passatgers segurs, a l’autocar també”

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Federació Empresarial Catalana d’Autotransports de Viatgers (FECAV), ha iniciat la campanya de conscienciació viària  “Passatgers segurs, a l’autocar també”. L’acció es concreta en la divulgació d’un material audiovisual que es projectarà a l’inici dels trajectes dels vehicles de les empreses associades a la FECAV i que incideix en consells adreçats específicament als usuaris d’aquest tipus de transport. En concret, les normes de seguretat que han de seguir per evitar riscos en els seus viatges. A partir d’aquí, l’SCT té previst estendre la campanya per arribar a tots els operadors de transport i, d’aquesta manera, reforçar la seguretat en els desplaçaments d’aquest tipus de vehicles de transport de viatgers.

En la presentació de la campanya, que ha tingut lloc el dijous 31 de maig, la directora de l’SCT, Eugenia Doménech, ha recordat les tretze víctimes mortals i les persones ferides en l’accident de Freginals, i ha posat en relleu que aquest sinistre va marcar un abans i un després en la seguretat viària a Catalunya. En aquest sentit, ha destacat la implicació de l’Administració i de les empreses del sector per millorar la seguretat dels passatgers d’aquest tipus de vehicle i ha apel·lat també a la responsabilitat dels usuaris. “En part, la seguretat depèn dels passatgers i per això aquesta campanya va adreçada a ells”, ha conclòs Doménech, que ha remarcat la importància que en tots els vehicles i per a qualsevol trajecte es porti sempre el cinturó de seguretat cordat. “L’ús del cinturó de seguretat està més assumit en els turismes i encara està pendent en els autocars, i cal generalitzar-ho” –ha destacat.

foto presentacio campanya autocar

Mesures de seguretat i autoprotecció bàsiques dels viatgers

A l’autocar, tot i ser el mitjà de transport per carretera més segur, cal que els viatgers respectin unes mesures de seguretat i d’autoprotecció bàsiques, que estan recollides en el nou material de conscienciació viària:

  • Durant tots els trajectes és fonamental cordar-se el cinturó de seguretat sempre que el vehicle en tingui (obligatori per a tots els autocars matriculats a partir de l’octubre de 2007). El cinturó és primordial per a la seguretat dels passatgers, ja que no utilitzar-lo multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals en cas de bolcada o gir brusc. Cal tenir en compte, a més, que per no portar el cinturó ben cordat, els viatgers s’exposen a una sanció de 200 euros.
  • L’equipatge pesat s’ha de situar al maleter del vehicle. A l’interior només s’ha de portar allò que sigui imprescindible i col·locar l’equipatge de mà a les safates superiors, sempre tenint en compte que no sobresurti i que no pugui caure.
  • Anar correctament assegut i evitar estar de peu un cop el vehicle hagi arrencat, i procurar no aixecar-se fins que l’autocar no estigui completament aturat.
  • També cal recordar que els viatgers no han de distreure el conductor, ja que ha d’estar concentrat en la conducció. Si cal fer-li algun comentari, és necessari esperar que el vehicle estigui aturat.

Una campanya per continuar reforçant la seguretat en els autocars

Amb aquesta nova acció de conscienciació viària, el Servei Català de Trànsit vol insistir en el reforçament de les mesures de seguretat dels autocars. Prèviament, arran de l’accident de Freginals el març del 2016, també va endegar una campanya per recordar a tota la ciutadania la necessitat de cordar-se el cinturó de seguretat en tots els vehicles, també en els autocars. En aquesta acció divulgativa audiovisual, “A l’autocar també”, on els infants actuen com a prescriptors, es destacaven les mesures de seguretat reglamentàries per a la protecció dels menors quan viatgen en vehicles de transport escolar.

Deixa un comentari