L’esforç per reduir la sinistralitat dels motoristes és de tots!

El dijous 28 de juny va tenir lloc a la sala d’actes del Departament d’Interior la jornada “Diàlegs sobre seguretat viària de motocicletes” que va aplegar més de 120 experts de diferents institucions, associacions i empreses vinculades al món de la motocicleta per reflexionar sobre els principals reptes als quals s’enfronta la seguretat viària en el sector dels vehicles motoritzats de dues rodes.

imatge photocallEls ponents i els assistents a la jornada van participar del photocall  instal·lat a la recepció que consistia a col·locar una marca en un mapa en aquell ítem que personalment consideraven més important de cara a millorar la seguretat viària de les motocicletes. També van poder fotografiar-se en format Instagram.

Aquesta jornada vol ser el tret de sortida de la campanya de conscienciació de  seguretat viària adreçada a motoristes sota els missatges #Km0RutaCapalCanvi #0victimes #EntreTotsFemSeguretat i que també vol fer partícips a la resta de conductors i usuaris.

Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit, encarregat d’inaugurar i cloure l’acte, va assegurar que “la jornada ha servit per originar idees, propostes i bones pràctiques. A curt termini, servirà per fer actuacions des de l’SCT”. El director va afegir que “tots acabem amb deures per fer” i que “les motos són una absoluta prioritat per l’SCT”.

El titular de l’SCT també va alertar del repunt de víctimes mortals de motoristes que s’ha registrat aquest any, sobretot durant els mesos de febrer, març i abril, i en aquest sentit va destacar que fins a la data havien mort a la xarxa viària catalana 21 motoristes. “Aquesta jornada arriba en un moment oportú perquè amb el bon temps augmenta la quantitat de motoristes que circulen en carreteres i ciutats, i perquè la motocicleta continua sent un fet diferencial a Catalunya” –va remarcar Gendrau.

L’eix central dels diàlegs de la jornada va ser la Càtedra de Seguretat Viària de Motocicletes, el director de l’SCT va esmentar que “la càtedra és l’instrument que ha de donar sentit a la prescripció de polítiques actives de seguretat viària en l’àmbit de les motocicletes”.

La trobada va comptar amb la ponència d’Antonio Avenoso, president de l’ETSC (European Transport Safety Council), sobre: “Motociclisme segur: desafiaments i oportunitats i a on va destacar que: “La Unió Europea s’ha marcat l’objectiu de reduir, des del 2011 fins al 2020, a la meitat el nombre de víctimes mortals per accidents de trànsit però no anem per bon camí perquè hi ha hagut un petit repunt”.

A continuació, Juan Velázquez, de la Universitat Politècnica de Catalunya, va presentar els resultats de la Càtedra de Seguretat Viària de Motocicletes-creada per l’SCT fa tres anys- i que va aportar conclusions sobre els principals paràmetres de la sinistralitat viària dels motoristes a Catalunya i sobre mesures que es podrien implementar de manera eficaç, basades en experiències d’altres països amb l’objectiu de reduir l’accidentalitat d’aquest col·lectiu. Aquestes són algunes de les conclusions:

  • Prop d’una tercera part dels accidents de motocicleta greus es produeixen en interseccions i és en les incorporacions en forma de T on es produeixen més ferits i víctimes mortals
  • La causa principal dels sinistres de motocicleta sola és la velocitat inadequada (34,7%) i la manca d’atenció (25,2%)
  • Els accidents més freqüents són els de tipus encalç, en corba o en recta, i col·lisió frontal (35,8%), seguit dels accidents registrats en interseccions (17,9%). Dels accidents per encalç, la majoria es produeixen en via recta i d’altres en retencions.
  • Quant a la lesivitat, en gran part dels casos, els motoristes resulten ferits de gravetat (80,3%) i l’edat més freqüent de les víctimes és la franja compresa entre els 41 i els 50 anys

  • Quan el motorista no intenta evadir la col·lisió, és més elevada la seva gravetat
  • Les motocicletes més accidentades són les de 125 cc (22%) i les de 600-700 cc (26,2%)
  • Els errors més freqüents en col·lisió d’unitats són, per part de la motocicleta, la manca d’atenció (27,9%) i la manca de distància de seguretat (12,7%), i de l’altre vehicle, el fet de no respectar la prioritat de pas (un 38,9%).

Finalment, Velázquez va recomanar als motoristes: “inverteix en la teva seguretat: en roba i proteccions homologades, en vehicles amb mesures de control i seguretat. No tot ho ha de fer la carretera”.

La resta de la jornada va continuar amb quatre diàlegs a on es va debatre en relació al control i l’efectivitat sobre la mobilitat en motocicleta, com millorar la infraestructura per a les motos, la innovació i seguretat per protegir el motorista i l’èxit (o no) de les campanyes de conscienciació adreçades a aquest col·lectiu.

Al nostre canal Youtube trobareu un vídeo-resum de la jornada: https://www.youtube.com/watch?v=Z8FLHug0kQ4 

 

Leave a Reply