Puja a l’autobús i digues ‘hola’ a la seguretat i al confort

Autor: FECAV

L’autobús és el mitjà de transport públic col·lectiu que més ha crescut en els últims anys a Catalunya. Per exemple, en l’àmbit del sistema tarifari integrat de Barcelona, que inclou 346 municipis i un total de 5,7 milions d’habitants, la demanda dels autobusos de la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat ha augmentat un 5,2% respecte a l’any 2016, que representa 1,8 milions de viatgers més. En total s’han fet 35,7 milions de viatges en aquests autobusos.[1]

Foto Moventis 3.1

Aquests resultats s’han produït, en part, gràcies a millores com la ja consolidada xarxa de l’Exprés.cat que, basat en el sistema concessionari existent, connecta corredors de gran demanda i es caracteritza per la seva elevada freqüència i velocitat comercial, entre d’altres.

Cal remarcar que l’autobús no només és transport regular, sinó també discrecional reiterat i no reiterat. Dins del reiterat, s’inclou el transport escolar i de treballadors. Cada dia els autobusos i autocars garanteixen que milers de treballadors i estudiants arribin a les seves feines o centres educatius d’una manera segura, còmoda, ràpida i sostenible. Segons dades de l’Instituto Nacional de Estadística sobre el transport discrecional, l’any 2017 va augmentar un 5,9% respecte a l’any anterior a tot l’Estat, amb més de 192 milions de viatgers transportats.[2]

També cal posar en valor el pes de l’autocar en la vertebració del turisme, un sector estratègic de la nostra economia. A Barcelona, per exemple, un 5% dels desplaçaments de turistes es fan en autocars de transport discrecional.

Alguns motius de l’èxit de l’autobús

  1. Seguretat: L’autobús és el mitjà de transport per carretera més segur.

->Per tal d’assolir l’objectiu de víctimes 0, cal portar el cinturó cordat sempre que el vehicle en tingui (obligatori per a tots els autocars matriculats a partir de l’octubre de 2007). Si no, el viatger s’exposa a una multa de 200 euros. D’altra banda i segons un estudi de la Fundació MAPFRE, només un 20% dels usuaris de l’autobús utilitzen el cinturó de seguretat.

  1. Sostenibilitat: L’ús del transport públic és un pas important per caminar cap a un món més sostenible. A més, els autobusos són cada vegada menys contaminants degut a la proliferació dels models que utilitzen totalment o parcialment fonts d’energia sostenible i als avenços de la tecnologia.
  2. Confort: Les prestacions dels autobusos en confort són elevades, a l’alçada del tren d’alta velocitat. Molts autobusos estan equipats amb sistemes d’entreteniment a bord, així com accés gratuït a internet i endolls. Els conductors són professionals experimentats que han rebut formació en conducció eficient i en condicions meteorològiques adverses.
  3. Rapidesa: Dins les ciutats, els autobusos circulen per carris reservats que permeten evitar llargs embussos als seus usuaris, per exemple a través del carril Bus VAO de la C-58 entre Ripollet i l’avinguda Meridiana, que garanteix un accés ràpid a Barcelona des del Vallès Occidental.
  4. Estalvi: Mantenir un vehicle privat s’està convertint en un luxe per a moltes persones. El transport públic en autobús té un cost a l’abast de tothom i amb bonificacions per a usuaris intensius i per a persones a l’atur, famílies monoparentals i nombroses i per als més joves.
  5. Capil·laritat: L’autobús és el mitjà de transport públic que millor garanteix arribar a tot arreu. La mobilitat està garantida per a tota la ciutadania i a tot el territori gràcies a l’autobús.

[1]http://www.atm.cat/gestor/uploads/20180124%20Demanda%20del%20sistema%20de%20transport%20any%202017.pdf

[2]http://www.ine.es/daco/daco42/daco4210/tv1217.pdf

Leave a Reply