Accidents de moto: la responsabilitat és de tots

Els motoristes i els conductors de la resta de vehicles comparteixen l’espai viari i, quan es produeix un accident de trànsit, independentment de la responsabilitat del sinistre, el que normalment surt perjudicat és el motorista. Aquesta idea és el motor que fa girar la nova campanya del Servei Català de Trànsit, centrada en la prevenció d’accidents entre el col·lectiu de motoristes i que apel·la a l’actitud prudent i responsable de tots els conductors.

Cartela-Premsa-Noi

Un fet que comparteixen molts conductors és que uns i altres mostren una manca d’actitud autocrítica i tendeixen a desplaçar la culpabilitat cap als altres. En el cas dels motoristes, analitzant les dades que es desprenen de sinistralitat, cal destacar que sovint menystenen la percepció del risc que corren en determinades conduccions i no tenen consciència plena de la seva fragilitat. Els motoristes acostumen a prioritzar el factor “estalvi de temps” en els seus desplaçaments i això fa que, a vegades, condueixin de manera perillosa i imprudent.

Alhora, els conductors de la resta de vehicles sovint tampoc són suficientment conscients de la vulnerabilitat dels vehicles de dues rodes i haurien d’adoptar actituds més respectuoses i protectores envers els motoristes.

Els conductors, siguin de moto o de la resta de vehicles, tenen una imatge de si mateixos com a conductors que no concorda amb el comportament real que tenen a la carretera. Habitualment, desplacen qualsevol classe de responsabilitat a tercers; obvien o neguen els propis errors i justifiquen actituds i comportaments d’elevat risc amb excuses diverses.

L’eslògan d’aquesta nova campanya, “Tots cometem errors. Tots en som responsables. L’única diferència és que el/la motorista sempre hi perd”,  vol fomentar la reflexió entre ambdós col·lectius i que s’assumeixi el mateix nivell de coresponsabilitat a l’hora d’evitar els accidents de trànsit de motoristes. Els destinataris de la campanya, que s’allargarà fins al 31 de desembre de 2018, són tant els motoristes com la resta de conductors i conductores.

Una resposta a “Accidents de moto: la responsabilitat és de tots

  1. A la meva opinió com a motorista que soc , és que hi ha dos tipus de conducció i actituts anant amb moto:
    – Conducció en vies urbanes.
    – Conducció en vies fora de les ciutats.

Deixa un comentari