CONFINAMENT A VISTA D’OCELL

L’aparició i propagació del coronavirus ha reformulat les nostres vides i ha imposat noves normes socials, que probablement ens acompanyaran una bona temporada fins que arribi una vacuna efectiva. Mentrestant, la distància interpersonal s’erigeix com un dels principals cavalls de batalla contra el contagi. Un altre dels factors clau ha estat –i és– la limitació de la mobilitat: menys persones coincidint en un mateix espai, menys ‘vehicles’ de transmissió per a la COVID-19. 

En aquest context, des del Servei Català de Trànsit hem reflectit dia rere dia i des de l’inici de l’estat d’alarma com ha anat decreixent la mobilitat a la xarxa viària catalana, amb una reducció de fins al 75% de la mobilitat (un 90% els caps de setmana) en una primera fase de confinament més estricte, un descens del 40% en les fases de desconfinament gradual i un 10-15% des de la finalització de l’estat d’alarma i en l’actual fase de represa.

El confinament, des de l’aire

Des de l’SCT es va gestionar la mobilitat i difondre la informació sobre la seva evolució ininterrompudament durant l’estat d’alarma, malgrat les necessàries restriccions imposades pel coronavirus. Un dels elements clau de l’SCT que no ha aturat la seva tasca en cap moment és la flota de mitjans aeris: dos helicòpters i un avió bimotor. Des de la seva privilegiada posició, han radiografiat dia rere dia la xarxa viària, fent seguiment de la davallada de la mobilitat a les carreteres, donant suport als múltiples controls dels Mossos d’Esquadra o localitzant els punts afectats per esllavissades o despreniments després del temporal del passat mes d’abril. Els mitjans aeris han possibilitat una monitorització ràpida i en temps real de qualsevol incidència a les carreteres catalanes, en un context inèdit d’emergència sanitària sense precedents.

D’altra banda, l’altra pota que sosté la informació i la gestió del trànsit de l’SCT és el CIVICAT, Centre d’Informació Viària de Catalunya, que també ha restat operatiu durant tot el període de l’estat d’alarma. El CIVICAT registra totes les incidències viàries i les publica al web de Trànsit, així com també gestiona els equips humans i recursos materials per facilitar una mobilitat efectiva i segura a la ciutadania.

Vídeo dels mitjans aeris de l’SCT durant el confinament

Mesures de protecció

El repte de garantir una gestió del trànsit eficaç i necessària en temps de coronavirus sense posar en risc la salut del personal de l’SCT ha passat per una reestructuració dels equips humans i dels espais de treball. En el cas dels mitjans aeris, es va constituir un tàndem format pel pilot i un operador de càmera; al CIVICAT es va establir un equip de treball format per un tècnic especialista en gestió de trànsit i un tècnic de manteniment de sistemes. En tots els casos, s’ha previst sempre una mínima presència de personal en una màxima distància possible, l’ús d’EPIs, mascaretes i guants, i la neteja i desinfecció constants, entre altres mesures. 

Les imatges d’autopistes i carreteres buides que ens han facilitat els mitjans aeris del Servei Català de Trànsit aquests darrers mesos han documentat una situació extraordinària que tots esperem haver deixat enrere, i, de retruc, han servit també per posar a debat qüestions al voltant dels desplaçaments diaris, com la mobilitat sostenible o el teletreball.

Deixa un comentari