Neu: imatges d’estampa que a la carretera es compliquen

La neu és una inclemència meteorològica que ens acompanya amb moments fotogràfics idíl·lics, però si ens agafa a la carretera i no anem preparats o no prenem les mesures de seguretat idònies es pot convertir en un malson. 

Quan condueixes amb neu, sobretot es veu afectada l’adherència dels pneumàtics a l’asfalt i també la visibilitat. Per poder reaccionar amb seguretat, la prevenció és vital i per això cal que abans t’hagis informat de la situació meteorològica i, si hi ha previsió de nevada, cal que portis preparades les cadenes, així com també guants, roba d’abric i el dipòsit de benzina ple.

Si et toca conduir sobre nevat fes cas d’aquests cinc consells:

  1. Modera la velocitat.
  2. Fes una conducció suau, sense cops de gas i sense girar la direcció de manera brusca.
  3. Fes servir el fre tan poc com es pugui i, si és imprescindible, amb molta suavitat; per això és recomanable augmentar la distància de seguretat amb la resta de vehicles.
  4. Si baixes del vehicle per posar cadenes, fes-ho amb seguretat: si és possible, fora de la calçada, i si es fa al voral, cal portar l’armilla reflectora posada i col·locar els triangles de senyalització.
  5. Amb vehicles de canvi automàtic, cal procurar conduir en posició manual. En els vehicles que disposin de control d’estabilitat/control de tracció (ESP) i tinguin la possibilitat de desactivar-lo, és aconsellable fer-ho.

Pneumàtics d’hivern, una alternativa a les cadenes

Les cadenes són els equipaments especials més coneguts per fer front a la conducció amb neu, però també existeixen els pneumàtics d’hivern. Tanmateix, aquest tipus de rodes és recomanable instal·lar-les en regions en què la temperatura se situa sovint per sota dels set graus i solen ser adients entre els mesos d’octubre i març. Convé destacar que les característiques dels pneumàtics d’hivern els fan útils no només sobre neu sinó en una gran diversitat de sòls on tenen una millor adherència i resposta de frenada a baixa temperatura.

Un indret proper en el qual podria ser útil aquest tipus de pneumàtics és el Principat d’Andorra, on és obligatori portar equipaments especials per a la neu, ja siguin aquestes rodes o les cadenes, entre l’1 de novembre i el 15 de maig, i no respectar-ho pot suposar una sanció de 180 euros. 

Leave a Reply