Després dels peatges: una mobilitat segura i sostenible

Des de l’1 de setembre d’aquest 2021, els peatges de l’AP-7, la C-33, la C-32 (nord) i l’AP-2 han quedat alliberats. El primer benefici que aquest alliberament de les autopistes suposa per als conductors és l’econòmic. A partir d’ara, els usuaris podran utilitzar gratuïtament unes vies més ràpides i segures que, en casos com el peatge de Vilassar, feia més de 50 anys que pagaven cada cop que hi passaven. L’estalvi econòmic és, doncs, l’avantatge més evident i immediat per a la població, però s’espera que no sigui l’únic i que, de fet, n’arribin d’altres i més importants.

Reduir el nombre de morts

Els peatges d’aquestes vies tot just ara s’acaben d’alliberar. Per tant, és important donar-se un cert marge de temps per analitzar el trànsit que hi haurà des d’ara en aquestes infraestructures i observar quins hàbits es van consolidant. Amb les dades que ja han anat anunciant aquests darrers dies els gestors d’aquestes vies, sembla clar que hi haurà un traspàs de trànsit cap a l’AP-7, la C-32 i la C-33. En el cas de la C-32, per exemple, es preveu que en tot el Maresme, però especialment al Baix Maresme, hi hagi un traspàs de vehicles des de l’N-II. Pel que fa a l’AP-7, el traspàs de trànsit cap a aquesta via pot reduir el nombre de vehicles a l’N-II (tram nord) i a l’N-340 (tram sud). Per tant, hi haurà un transvasament de trànsit cap a carreteres que són molt més segures i això hauria de comportar una reducció de la sinistralitat, sobretot dels accidents greus o mortals. Les autopistes tenen un índex de perillositat de 4,5, mentre que l’N-II té valors d’entre 30 i 40 i l’N-340, de 40. El balanç global ha de ser positiu. A l’AP-7, en el tram de Girona hi ha hagut 85 morts en els darrers 20 anys, mentre que a l’N-II n’hi ha hagut 245. Aquest és el tipus de reducció que s’espera i que més ha d’importar a les institucions i a la població en general.

Una bona oportunitat per als municipis

Al Baix Maresme, s’estima una reducció de l’entorn de 10.000 vehicles diaris a l’N-II. Això d’entrada és una bona notícia per als municipis que travessa l’N-II, perquè la disminució de la intensitat de vehicles permetrà pacificar aquesta via i promoure la mobilitat activa i sostenible: vianants i bicicletes. També en el cas de l’AP-7, tant el tram nord com el sud, el traspàs de trànsit des de l’N-II i l’N-340 hauria de ser una bona oportunitat per als municipis que travessen aquestes vies per pacificar-hi el trànsit urbà.

Per promoure l’ús del transport públic, del transport col·lectiu, és molt important la construcció del carril bus a la C-31 (entrada per Montgat cap a Barcelona) i a la B-23 (entrada a Barcelona des de Sant Joan Despí fins a l’avinguda Diagonal). En el cas de la B-23 es tracta d’afegir un carril BUS-VAO específic per al transport públic i en el cas de la C-31 es tracta de reservar un carril per al transport públic d’autobusos.

Els camions

La gran diferència de l’AP-7 respecte a la C-32 és la important circulació de vehicles pesants. És una artèria molt important nord-sud d’aquest tipus de trànsit a Catalunya i a l’Estat. En el cas de l’AP-2, aquesta via pot patir una transformació notable pel que fa a l’ús que en fan els vehicles de transport de mercaderies. Actualment és d’ús gairebé exclusiu de turismes que fan un recorregut llarg, però això pot canviar. I el mateix pot passar amb la C-33: amb l’alliberament del peatge d’aquesta via, pot passar a ser una via preferent dels camions que tenen com a destí la ciutat de Barcelona. De fet, una de les previsions de l’SCT és que tot el transport pesant es transvasi cap a les autopistes i augmentar les restriccions per tal que els camions abandonin les vies paral·leles a l’autopista: l’N-II, l’N-340, l’N-240 i altres carreteres de perímetre.

Tot plegat obligarà el Servei Català de Trànsit a estar molt atent a aquest més que possible augment de la circulació de vehicles pesants per les autopistes i es valorarà l’adequació del calendari de restriccions de camions a la situació actual. Una altra opció és reduir en algunes franges horàries els avançaments dels vehicles pesants o, pel que fa a les matèries perilloses, trobar les franges adients per tal que no es concentri aquest tipus de transport en segons quines hores. Altres factors a tenir en compte són la incidència que un augment dels camions pot provocar en les àrees de servei, amb un possible augment dels estacionaments irregulars i el perill que això comportaria, o la major complexitat que suposa resoldre un accident amb vehicles pesants implicats i, per tant, més temps en normalitzar la circulació.

Deixa un comentari