“No pel fet de córrer més ets millor, no has de demostrar res”

La Rosa Carbó fa 17 anys que porta moto i fa de la prudència al manillar la seva millor bandera: “Jo si no ho veig clar no avanço, ja pot haver-hi línia discontínua i visibilitat, que no avanço. Soc sempre prudent perquè és la meva vida, el que m’hi jugo.” Circular sobre dues rodes comporta riscos i la Rosa avisa: “No pel fet de córrer més ets millor, no has de demostrar res. Corres més i després et surt un gos, un porc senglar o un cotxe del camí, qualsevol imprevist… La velocitat marca la diferència en la reacció de la frenada. Cal pensar més amb el cap i menys amb el puny.

La Zaira Giménez té 25 anys i, tot i que només en fa tres que porta moto, assegura que la passió per aquests vehicles de dues rodes li ve de família i la porta a l’ADN: “Gairebé tota la meva família roda i m’han transmès l’afició per la moto, però també tenir una percepció elevada del risc. En moto tu ets el xassís, si et passa alguna cosa ets tu amb l’asfalt.” La Zaira també porta cotxe i alerta: “Quan vas en moto has de tenir mil ulls, inconscientment quan vas en cotxe és diferent, més relaxat en atenció, i això és un error. Hem de respectar-nos i cuidar-nos entre tots.” 

La Rosa i la Zaira són dues de les veus protagonistes de la nova campanya de sensibilització del Servei Català de Trànsit adreçada específicament al col·lectiu motorista, “La ruta més segura”. En els espots es destaca la importància de dur un equipament de protecció adequat, fer un bon manteniment del vehicle i practicar una conducció tranquil·la i preventiva. En aquest sentit, la Rosa diu que “no ens podem posar en perill entre nosaltres. Cal tenir molt present que la carretera no és un circuit”, i la Zaira remarca que “els nervis i les presses no són bons companys de viatge ni per a uns ni per a altres”. Precisament, la campanya insisteix en la importància de la implicació del col·lectiu en la seva pròpia seguretat per fer de la seva ruta la ruta més segura.

La sinistralitat a les nostres carreteres s’ha anat reduint en els darrers anys, excepte pel que fa al col·lectiu de motoristes. Les persones que van en moto representen una de cada tres víctimes mortals a la xarxa viària interurbana i han de conviure diàriament amb aquesta vulnerabilitat a la carretera. Per afrontar aquesta fragilitat, la recepta de la Rosa és “atenció, respecte i cautela” per part de tots els usuaris de l’asfalt. Les mesures bàsiques que calen a sobre d’una moto per evitar accidents segons la Zaira són “distància de seguretat, estar alerta a l’entorn i mirar molt bé a l’hora de fer un avançament”.

La perspectiva de gènere en les polítiques de trànsit i seguretat viària

Les dades estadístiques ens demostren que les dones infringeixen menys les normes de circulació que els homes i també que tenen menys accidents de trànsit. Actualment, a Catalunya els homes representen un 57% de les persones amb permís de conduir i les dones, el 43%, però els homes estan presents en un 80% de la sinistralitat mortal a les carreteres.  

És una realitat que cal tenir en compte i, en aquest sentit, el Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit ja han començat a posar fil a l’agulla amb l’aplicació de la perspectiva de gènere en l’àmbit de la seguretat viària i de les accions formatives i educatives a través del Pla de seguretat viària 2021-2023. 

Amb la presència del testimoni de dones en la nova campanya de conscienciació viària sobre el col·lectiu motorista “La ruta més segura”, a més de reforçar el trencament amb els estereotips de gènere, se situa les dones com a transmissores principals dels missatges de seguretat viària. Els valors de la seguretat viària no tenen gènere, però cal feminitzar els comportaments a peu de carretera perquè estan demostrant que són més segurs.

Deixa un comentari