La formació per a ciclistes arriba a les botigues especialitzades

Els ciclistes són, juntament amb vianants, motoristes i usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP), el grup d’usuaris més vulnerable davant el repte d’una mobilitat sostenible i més segura per a tothom. Des de principi d’any, a les carreteres catalanes, tres ciclistes han mort, una vintena més han resultat ferits de gravetat i més de 200 han patit lesions lleus per un accident de trànsit.

Per conscienciar aquest col·lectiu i per tal de concentrar públic potencial, els Mossos d’Esquadra han començat a fer xerrades de mobilitat segura en botigues especialitzades. La primera va tenir lloc a Lleida, a Cicles Fransi, a principis de juliol, coincidint també amb la campanya de controls intensius per prevenir les conductes de risc dels conductors de bicicleta coordinada pel Servei Català de Trànsit.

En aquesta formació, Jesús Alcalde, agent dels Mossos i coordinador de l’àrea d’educació i formació viària de l’Àrea Regional de Trànsit de Ponent, va parlar dels beneficis de l’ús de la bicicleta, de les normes bàsiques de circulació amb aquest vehicle, de les mesures d’autoprotecció, de l’estadística d’accidentalitat dels darrers anys i de la gestió de les emocions com a conductors de bicicleta. En aquest sentit, Alcalde destaca que “a vegades els ciclistes estan pendents de si quan els avança algú ho fa de manera correcta i, si no és el cas, poden reaccionar deixant les mans del manillar, el que suposa un perill”. Entre d’altres aspectes, a la formació es va posar en relleu la importància de la percepció de perill en les situacions que es puguin trobar els ciclistes i es va recordar que aquests, juntament amb els vianants i la resta de conductors, comparteixen el trànsit per la xarxa viària i han de conviure-hi d’una manera respectuosa.

En acabar l’acte, als assistents se’ls va obsequiar amb un braçalet reflector, un element de seguretat imprescindible per quan els ciclistes circulen de nit, amb condicions meteorològiques adverses amb poca visibilitat o per l’interior de túnels.

Deixa un comentari