En marxa una campanya per reduir la sinistralitat a les carreteres gironines i promoure-hi una conducció més responsable

A la carretera, el risc comença en un mateix. Sobretot, si tenim en compte que  el factor humà és present en el 90% dels sinistres viaris amb víctimes. Manipular el telèfon mòbil, excedir els límits de velocitat establerts i el consum d’alcohol i altres drogues són algunes de les principals causes dels accidents mortals a les carreteres gironines. Davant d’aquesta problemàtica, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha endegat una nova campanya de conscienciació viària centrada en el territori gironí. Amb el lema “El punt de sortida comença amb tu. A la carretera, sigues viu. Viu-la amb seguretat”, la campanya apel·la a la responsabilitat de tots els usuaris de la xarxa viària.

La campanya se centra en missatges genèrics de seguretat viària, fomentant la prevenció i precaució de tots els usuaris i també una conducció respectuosa amb la normativa de trànsit. També insta a no abaixar la guàrdia en cap dels recorreguts, malgrat que puguin ser trajectes ja coneguts. Aquesta acció comunicativa es difon en premsa escrita, exteriors i xarxes socials, i s’han fet adaptacions per a diferents col·lectius: ciclistes, vianants, motoristes i ocupants de turisme.

La sinistralitat a la xarxa viària interurbana de Girona

L’any passat hi va haver un repunt de sinistralitat a la xarxa viària interurbana de Girona, una tendència que es manté també enguany. El 2021 un total de 135 persones van morir en 127 accidents de trànsit en zona interurbana al conjunt de Catalunya, un 22,9% menys de víctimes mortals respecte al 2019, any de referència. No obstant això, a la demarcació de Girona,amb 34 morts el 2021 i 27 el 2019, hi va haver un increment de gairebé el 26% de víctimes mortals.

Aquest 2022, des de l’1 de gener, 35 persones han mort en 33 accidents de trànsit a les carreteres gironines. En el mateix període de l’any 2019, a la demarcació de Girona hi havia hagut 27 víctimes mortals en 23 sinistres, cosa que suposa que, a dia d’avui, hi ha un increment de gairebé el 30% de víctimes mortals, si bé al conjunt de Catalunya hi ha una reducció del 9,5% respecte al 2019. Si ho comparem amb l’any passat, amb 33 morts a les carreteres gironines, l’augment és del 6,1%. De fet, les víctimes mortals que s’han registrat fins ara a la demarcació de Girona ja superen el total de víctimes que hi va haver en el conjunt de l’any tant el 2019 com l’any passat.

Rere d’aquestes dades, hi ha tragèdies personals i danys irreparables que ens obliguen a tots a reflexionar en la nostra part de responsabilitat a l’hora de garantir una mobilitat més segura pel bé de tots. Conduïm amb prudència i civisme i tinguem present que, com diu la campanya, nosaltres mateixos som el punt de sortida. Per tant, evitem qualsevol risc a la carretera.

Leave a Reply