La ‘masculinitat dominant’, darrere de les conductes de risc a la carretera?

Aplicant una mirada de gènere a la seguretat viària es fa palès que les dones tenen menys accidents i són menys infractores.

Les dones tenen menys accidents de trànsit i són menys infractores en la conducció. Aquesta és la conclusió d’aportar una perspectiva de gènere a les dades de la sinistralitat viària a Catalunya. Concretament, el 75% dels morts per accident de trànsit són homes i el 25% són dones, tot i que la distribució dels permisos de conduir en l’actualitat se situa en 57% per al sexe masculí i 43% per al femení.

En aquest sentit,la subdirectora de Seguretat Viària, Anna Pintó, assegura que “la mobilitat no és neutra, hi ha comportaments diferenciats entre homes i dones i les dades també trenquen l’estereotip que les dones condueixen pitjor”. Pintó afegeix que “la conducció de les dones és més col·laborativa i prudent davant la conducció més competitiva i menys valorativa dels risc dels homes”.

Els conductors són més infractors que les conductores, atès que un 88% de les denúncies policials per consum d’alcohol i drogues en la conducció són a homes, i en els excessos de velocitat el 70% dels expedients sancionadors també ho són. Imma Gonzalo, directora i formadora de l’autoescola Goncal Formació,assegura que “l’home, fins i tot per naturalesa, és més atrevit, més imprudent, més insegur, s’atreveix al risc. Sembla que li agrada aquest factor de risc i d’intensitat a la carretera”. A més, en els cursos de recuperació del permís de conduir i de punts la gran majoria d’assistents són conductors homes. “De dones, en venen molt poques i aquestes a vegades no han comès elles la infracció”, afirma Gonzalo.

Segons els experts, l’anomenada ‘masculinitat dominant’ estaria al darrere de les conductes de risc i infractores en la conducció. Les estadístiques parlen per elles soles i en els homes, fruit d’aquesta construcció de la nostra masculinitat patriarcal, masclista i dels models que hem tingut, doncs realment hi ha una conducta de temeritat i d’infringir les normes”, afirma Rubén Sánchez, subdirector de Sensibilització i Prevenció del Departament d’Igualtat i Feminismes

D’altra banda, una guia de l’Institut de Biomecànica de València sobre com millorar la seguretat de les dones en els cotxes autònoms del futur revela que, actualment, els vehicles són menys segurs per a les conductores i que tenen un 17% més de probabilitats de morir en cas d’accident. José Solaz, director científic de l’Institut de Biomecànica de València, explica que “hi ha un interès en el canvi, però arrosseguem una història d’enginyers dissenyant per a conductors masculins: home d’entre 30 i 50 anys de població nord-americana o centreeuropea, i això ho hauríem de desmuntar d’alguna manera”.

Davant del biaix de gènere, el Servei Català de Trànsit aposta per posar en el centre de la seguretat viària els valors femenins de prudència i de rebuig a les conductes de risc per tendir cap a una conducció més respectuosa. És una realitat que cal tenir en compte i, en aquest sentit, l’SCT ja està aplicant paràmetres de perspectiva de gènere en l’àmbit de la seguretat viària i de les accions formatives i educatives a través del Pla de seguretat viària 2021-2023.

Deixa un comentari