90 municipis catalans de menys de 50.000 habitants portaran a terme projectes de millora amb un programa pioner del Servei Català de Trànsit
Pacificació i ordenació de travesseres, construcció de carrils bici i vies verdes, establiment d’itineraris per a vianants, ampliació de voreres, accessibilitat de passos de vianants o instal·lació de radars pedagògics. Són alguns dels projectes vinculats a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, la pacificació del trànsit i la reducció de l’accidentalitat en l’àmbit urbà quequasi un centenar de municipis de menys de 50.000 habitants poden començar a desenvolupar gràcies a les subvencions que el Servei Català de Trànsit ha impulsat, per primer cop, amb aquest propòsit.
Un programa dotat amb 10 milions d’euros
En aquesta primera convocatòria del programa de subvencions a ens locals s’hi van presentar més de 200 consistoris, dels quals 122 complien els requisits mínims, i 43 van ser els adjudicataris provisionals. En principi, s’havia previst una dotació de cinc milions d’euros, però s’ha acabat doblant vista la quantitat de municipis presentats, la qualitat dels projectes i que molts quedaven fora de la convocatòria. Així, amb una dotació final de 10 milions d’euros, el programa permetrà executar projectes a un total de 90 municipis.
Millora de travesseres i passos accessibles
La major part de les obres, que s’han d’executar en 18 mesos, se centraran a millorar travesseres, uns espais on habitualment es concentra el percentatge més elevat de sinistralitat en zona urbana, i també a promoure l’accessibilitat en passos de vianants. Alguns municipis també destinaran la subvenció a ampliar voreres, posar semàfors per pacificar el trànsit o executar camins per a vianants i carrils de bicicletes, en una aposta clara per la mobilitat activa i la seguretat dels col·lectius més vulnerables. També s’han aprovat actuacions destinades a reduir la velocitat dels vehicles privats, limitar-ne l’ús i promoure la mobilitat del vehicle elèctric.
Entre els 90 ajuntaments adjudicataris, que rebran ajuts de fins a 150.000 euros amb els quals han de finançar la totalitat de l’obra que hagin previst, hi ha des de micropobles fins a capitals de comarca. Pel que fa a la distribució territorial, 28 són de la demarcació de Barcelona (entre d’altres, 5 de l’Anoia, 5 més del Vallès Oriental i 4 del Bages), 26 de Lleida (on hi ha 5 municipis del Segrià, 4 de la Noguera o 4 del Solsonès), 26 de Girona (on destaquen 10 municipis de l’Alt Empordà i 5 del Baix Empordà) i 10 de la demarcació de Tarragona.
Lluita contra l’accidentalitat en l’àmbit urbà
L’any passat, a Catalunya, el 30% de les víctimes mortals de trànsit es van produir en l’àmbit urbà. En concret, 68 persones van morir en accidents en pobles i ciutats del país. D’aquestes víctimes mortals, 8 de cada 10 pertanyien a col·lectius vulnerables, com ara motoristes, ciclistes i vianants.
Des del Servei Català de Trànsit fa temps que treballem en col·laboració amb els municipis per tal de dur a terme polítiques locals de seguretat viària; entre d’altres, establim convenis de col·laboració amb els municipis i amb les seves policies locals itenim una línia de suport als municipis per a l’elaboració dels plans locals de seguretat viària (PLSV) i treballs tècnics de seguretat viària.
Amb aquest nou programa, i en consonància amb el que estableix el Pacte Nacional per una Mobilitat Segura i Sostenible, fem un pas més per impulsar actuacions vinculades a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, la pacificació del trànsit i, en definitiva, per continuar treballant en la reducció de l’accidentalitat en l’entorn urbà.