Cada cop estan més presents en les motos d’última generació, tot i que encara no són obligatòries com les ADAS, les assistències equivalents dels cotxes
Els fabricants de vehicles de dues rodes, així com dels seus components, fa temps que aposten per millorar la seguretat activa de les motos i desenvolupar sistemes a través de la tecnologia i l’electrònica, unes ajudes a la conducció que, juntament amb els sistemes de seguretat passiva, contribueixen a protegir els motoristes, un dels col·lectius més vulnerables a l’asfalt.
Aquestes ajudeses coneixen com a ARAS (sistemes avançats d’ajuda al conductor) i són l’equivalent als ADAS dels cotxes (en anglès, l’R fa referència a Rider i la D, a Driver). Sistemes ABS avançats, frenada combinada, senyal de frenada d’emergència, sistema anticavallet (anti-wheelie), control de tracció, modes de conducció, control de pressió de pneumàtics, llums de circulació diürna, sistemes d’il·luminació frontal adaptable, detecció d’angle mort, e-call… El llistat d’ajudes electròniques disponible a les motos noves és cada cop més llarg.
Fotos cedides per ANESDOR (1. Radar frontal ACC de Continental i 2. ABS avançat de KTM)
Més ARAS, menys accidents
Els sistemes ARAS es basen en una lectura i sensorització completa de tots els paràmetres de la moto per tal que el sistema electrònic sàpiga en tot moment la situació i el comportament del vehicle, de manera que, gràcies a la tecnologia i a l’electrònica, ajuden el motorista a pilotar amb més seguretat i, en conseqüència, a reduir els accidents. De fet, un estudi elaborat pel fabricant Bosch –promotor de diverses d’aquestes ajudes electròniques– establia que 1 de cada 7 accidents de motoristes es podria evitar si la moto comptés amb ARAS.
Entre els ARAS que trobem a les motocicletes podem esmentar, entre d’altres: – Control de creuer adaptatiu: mesura la distància i la velocitat a la qual la moto s’acosta al vehicle precedent per mantenir la distància de seguretat entre tots dos. – Control de tracció: evita que la roda del darrere derrapi. – E-call: en cas d’accident, aquest sistema es comunica amb el centre de trucades d’emergència corresponent i envia detalls de l’accident als serveis d’emergència. Entre les dades enviades hi ha el moment de l’incident, la posició exacta del vehicle accidentat i la direcció del viatge. – Detecció de l’angle mort: avisa el conductor mitjançant un senyal òptic de l’existència de vehicles o objectes a l’angle mort. – Senyal de parada d’emergència: situat a la part posterior del vehicle, indica als altres usuaris de la carretera que hi ha hagut una frenada brusca relacionada amb les condicions de la carretera. – Sistema d’il·luminació frontal adaptable: proporciona una il·luminació millorada en els revolts. |
En aquest sentit, el secretari general d’ANESDOR, l’Associació Nacional d’Empresas del Sector de Dues Rodes, José María Riaño, destaca que “aquestes assistències poden suplir possibles defectes en la conducció del pilot i ajuden a evitar situacions difícils, de manera que permeten conduir la moto amb més seguretat. Per això és recomanable, si es pot, escollir una moto moderna equipada amb el màxim nombre d’ARAS possible”.
Des del juliol del 2022 els cotxes nous homologats a la Unió Europea han de portar de sèrie 8 sistemes electrònics d’assistència a la conducció. Quant als ARAS de les motos, les autoritats europees no n’han establert l’obligatorietat per ara, a excepció de la versió estàndard del sistema d’antibloqueig de frens, l’ABS, obligatori des del 2016 en motos de més de 125 cc i que actualment està estès a la major part del mercat de motos amb una cilindrada inferior.