Game Over, el programa de prevenció d’accidents que apropa els joves a una mobilitat més segura

L’SCT i l’Institut Guttmann formen nous monitors per fer les xerrades col·loqui de sensibilització als centres educatius de secundària

El Servei Català de Trànsit (SCT) i la Fundació Institut Guttmann formen els monitors del programa de prevenció d’accidents Game Over. Són persones que pateixen lesions medul·lars o danys cerebrals adquirits i que fan xerrades col·loqui de sensibilització a centres educatius de secundària. L’objectiu és conscienciar els joves perquè adoptin una actitud prudent i responsable en els seus desplaçaments. Sobretot, tenint en compte que el 98% dels sinistres viaris es deuen al factor humà i, per tant, són evitables.

Els monitors reben una formació didàctica en tècniques de comunicació i prevenció. Sense alliçonar ni culpabilitzar a ningú, aprenen a tenir empatia amb els estudiants i els impliquen així en la pràctica d’una mobilitat més segura. D’aquesta manera, es contribueix a reduir la sinistralitat viària. A més, s’afavoreix una mirada més social i integradora de la diversitat funcional.

El programa sorgeix de la necessitat d’evitar conseqüències greus dels accidents de trànsit, entre les quals hi ha els traumatismes cranioencefàlics i les lesions medul·lars en la població jove. Des de Comunicació/RSC i Programes Socials de l’Institut Guttmann, Carol Mendoza explica que el programa “s’adreça a estudiants d’entre 15 i 18 anys, perquè és quan creiem que s’ha de fer aquesta acció més de prevenció” –afegeix. “Els objectius bàsicament són sensibilitzar sobre els perills de determinades conductes imprudents, promoure actituds de precaució i responsabilitat social i prevenció d’accidents en joves, i apropar la discapacitat a través d’un testimoni real” –conclou.

Albert Jarne, del Servei Territorial de Trànsit de Barcelona del Servei Català de Trànsit, destaca que, a través del Game Over, els nous monitors esdevenen educadors per a la mobilitat segura. Així, complementen la tasca de tots els agents implicats en la seguretat viària. En aquest sentit, recorda que “està molt bé que com a usuari de la xarxa viària compleixis la normativa de trànsit. Amb tot, hi has d’afegir un plus: buscar sempre que el teu desplaçament sigui segur i així evitar accidents”.

Testimonis que fomenten i assoleixen un canvi d’actituds

A l’Alba Pinzolas la van atropellar mentre caminava pel carrer i encara té diverses seqüeles arran del sinistre.  Durant les futures xerrades col·loqui de sensibilització als joves, té molt clar quin serà el seu paper com a testimoni d’un accident de trànsit: “És fonamental que entenguin que al final, quan agafen un cotxe, és com si portessin una arma carregada i que, si no ho fan amb la màxima precaució possible i intentant evitar qualsevol situació que alteri la seva concentració i la seva capacitat de controlar, aquesta màquina pot comportar seqüeles molt greus a ells mateixos i a altres persones”. “Si aquest programa ha de servir perquè canviïn conductes i s’evitin els tipus d’accidents que ens han portat a nosaltres a viure la vida que estem vivint, ja és molt necessari.”

L’Andreu Sánchez, accidentat amb moto, agraeix com l’han acompanyat l’Institut Guttmann i el Servei Català de Trànsit des del primer moment. I sobretot recorda quan es va interessar per formar part del programa Game Over. L’han “cuidat” i “assessorat” –destaca– i, ara, com a monitor, vol aconseguir que els joves es posin a la seva pell.  “Si ho aconsegueixes, rècord absolut–recalca l’Andreu–, perquè entenen que hi ha una conseqüència molt greu que no només els afectarà a ells, sinó també als seus amics i a la seva família, i així és com posen el fre de veritat.”

L’Álex Sánchez, que va patir un accident de trànsit de cotxe, sap quines conseqüències irreversibles li va comportar no prendre totes les precaucions oportunes a la carretera. Coneixent les dades estadístiques d’accidents de trànsit durant la formació, pren consciència que la seva és una tragèdia familiar que se suma a moltes d’altres. “Avui mateix han sortit les estadístiques d’accidents mortals, de víctimes greus, han sortit els anys i un d’aquests números soc jo, i això ja et fa pensar.”

Actualment, hi ha més d’una vintena de testimonis en actiu que fan aquestes xerrades als centres educatius de secundària. Des de la seva creació el 1991, el programa Game Over ja ha arribat a prop de 750.000 joves d’escoles i instituts d’arreu de Catalunya, amb un impacte notable.

Els resultats de les enquestes realitzades al cap de tres mesos de les xerrades revelen que més del 80% dels joves consideren que els testimonis han influït de forma favorable en la prevenció de conductes de risc relacionades amb la conducció de vehicles. A més, prop del 40% manifesten canvis en les actituds o en la seva conducta amb relació al trànsit, ja sigui com a conductors de vehicles, acompanyants o vianants.

Anualment s’organitza una reunió de monitors de Game Over  i també participen en una jornada d’intercanvi d’experiències i coneixements amb altres monitors en seguretat viària de les policies locals i dels Mossos d’Esquadra. Això comporta un aprenentatge i enriquiment personal que després també reverteix en una millor conscienciació dels més joves. 

Deixa un comentari