Seguretat viària a vista d’ocell

Un dels reptes del Servei Català de Trànsit és la innovació i aplicació de la tecnologia i la intel·ligència artificial per aconseguir reduir la sinistralitat, gestionar el trànsit de forma eficient i sostenible, oferir informació viària ràpida i eficaç i avançar en l’anàlisi de la mobilitat i les situacions potencials de risc. Amb aquests objectius en el full de ruta, enguany l’SCT ha posat en marxa una prova pilot en què s’utilitza un dron per assajar fins a sis tipus de funcionalitats diferents:

  • Reforç en la presa de decisions en la gestió del trànsit
  • Canal d’informació de l’estat del trànsit
  • Eina analítica per al tractament de dades en la mobilitat
  • Predicció d’incidències i zones de risc
  • Vigilància i control de conductes inadequades a la via
  • Seguiment de dispositius especials en proves esportives

L’eficàcia dels drons

“Per provar les diferents funcionalitats aplicades a la seguretat viària, hem contractat aquest 2023 un servei d’aeronaus no tripulades operades a distància per control remot, dotades de sensors que permeten captar imatges amb molt bona definició”, explica Lourdes Puigbarraca, subdirectora de Gestió del Trànsit de l’SCT. “Estem fent proves a diferents punts de la xarxa interurbana, zones en què s’ha detectat una alta accidentalitat, trams de via amb alta ocupació o punts on volem estudiar la mobilitat perquè s’hi registren turbulències i pertorbacions. Els drons també ens aporten molta llum en zones on no disposem de càmeres o sensors i permeten tenir visió en espais on l’helicòpter o l’avioneta tenen limitacions per volar”, remarca Puigbarraca. L’ús d’aquesta tecnologia suposa un valor afegit en l’àmbit de la gestió del trànsit i la seguretat viària. L’obtenció d’imatges de qualitat del dron permet captar qualsevol incidència, matrícula o comportament al volant a molta distància. Aquest tipus d’aeronaus són molt productives per la seva portabilitat i autonomia, es poden moure en zones poc accessibles, passen més desapercebudes i són més silencioses. A més, el seu cost és inferior i és un mitjà més sostenible perquè redueix la petjada de carboni.

Vols d’inspecció

A més dels vols d’informació viària, el dron també possibilita fer vols d’inspecció, en els quals un agent dels Mossos d’Esquadra pot visualitzar en directe les imatges de l’aeronau i detectar i sancionar infraccions, gràcies a la captació de la matrícula. En l’actualitat, no s’està denunciant l’excés de velocitat, atès que de moment el dron no incorpora cinemòmetre, però sí altres infraccions com canvis de sentit no permesos, conducció temerària, avançaments perillosos o en línia contínua, no respectar els senyals de prioritat de pas o avançaments entre camions en vies on tenen limitacions, entre d’altres.

Proves pilot

En aquests primers sis mesos del 2023 ja s’han fet proves amb el dron en mitja dotzena de punts, entre els quals trams amb alta ocupació com l’AP-7 a Martorell, zones constants de retencions i avançaments en línia contínua com l’enllaç B-23/A-2 a Sant Feliu de Llobregat o punts habituals on es detecten avançaments perillosos a ciclistes i conducció temerària, com la C-31 a les costes del Garraf. Fins a finals d’any, es preveu efectuar proves pilot amb el dron en un total d’una quinzena de trams viaris, entre els quals també la C-63, la C-55, l’N-260 o la GI-682.

Reptes de futur

Un cop finalitzada aquesta prova pilot del 2023, es durà a terme l’execució d’un contracte de més abast on sigui efectiva la presència d’aquesta tecnologia a tota la xarxa viària catalana. “Els principals reptes de futur seran aprofitar aquesta tecnologia com a eina analítica per al tractament de les dades i per a la predicció d’incidents i zones de risc; incorporar en el dron la capacitat de presa de decisions, és a dir, dotar-lo d’intel·ligència; treballar en la reconstrucció d’accidents, o supervisar les mesures de gestió, ordenació i control del trànsit, entre d’altres possibilitats”, subratlla la subdirectora de Trànsit.


Deixa un comentari