Avançar, una maniobra perillosa

El 2021, el 43% de les víctimes mortals en carreteres convencionals ho van ser per col·lisions frontals

Avançar en una carretera convencional és una de les maniobres de la conducció que comporten més riscos i perillositat i també de les que requereixen més atenció, seguretat i càlculs previs. Un error a l’avançar en una via de doble sentit pot tenir unes conseqüències dramàtiques si acaba en una col·lisió frontal.

El 2021, a la xarxa viària interurbana de Catalunya es van registrar 729 morts i ferits greus, i d’aquests, un 67% es van produir en carreteres convencionals. Concretament, d’aquestes 486 víctimes mortes o ferides de gravetat en carreteres d’un carril per sentit, un 31,3% van ser per topades frontals. El percentatge s’eleva fins al 43% si ens fixem només en les víctimes mortals, atès que de les 75 persones mortes registrades en vies convencionals l’any passat, 32 ho van ser per aquest tipus de col·lisions. El 2019 es van registrar unes xifres similars, atès que al llarg de tot l’any hi va haver 99 víctimes mortals en carreteres d’un carril per sentit, de les quals 41, és a dir un 41,4%, ho van ser per xocs frontals.

Aquest tipus de col·lisions solen ser impactes d’alta intensitat, amb conseqüències de lesivitat molt greus per als ocupants dels vehicles, i acostumen a estar relacionades principalment amb avançaments temeraris o indeguts, però també amb les distraccions, com la utilització del mòbil, que suposen una desviació de la trajectòria del vehicle, o també amb la fatiga i la somnolència

La normativa vigent permet a turismes i motocicletes superar el límit de velocitat de la via convencional fins a 20 km/h per fer avançaments. Amb aquesta excepció, es pot avançar a 110 km/h en un carretera de doble sentit limitada a 90 km/h. Tanmateix, quan entri en vigor la nova Llei de trànsit, el proper 21 de març, no estarà permès aquest augment de la velocitat per avançar i els límits de les vies no es podran sobrepassar en cap cas ni excepció.

D’aquesta manera es pretén desincentivar els avançaments per evitar col·lisions frontals i, en definitiva, víctimes. També es vol harmonitzar la normativa amb la resta de països europeus, d’entre els quals no n’hi ha cap que prevegi aquesta possibilitat de sobrepassar els límits per avançar. La desaparició d’aquesta mesura contribueix a la necessària pacificació del trànsit per reduir els morts a les carreteres i assolir els objectius europeus.

Amb tot, des del Servei Català de Trànsit et volem remarcar i recordar els passos a seguir per fer un avançament de forma segura i minimitzar els riscos en cas que hagis de fer aquesta maniobra:

  1. SENYALITZAR:  Abans de començar l’avançament has de mirar els retrovisors per visualitzar i comprovar que el context viari és propici per a la maniobra (velocitat, posició, capacitat d’acceleració, condicions de la via), assegurar-te que no circula cap altre vehicle pel sentit contrari i indicar amb els intermitents la intenció d’avançar el vehicle de davant.
  2. EXECUCIÓ RÀPIDA, DECIDIDA I SEGURA: Els dubtes són mals companys dels avançaments i, si no estàs segur o no veus del tot clar que puguis fer la maniobra, és millor que no l’executis. Mentre estiguis fent els càlculs previs a l’avançament, no disminueixis la distància de seguretat amb el vehicle que et precedeix perquè reduiràs visibilitat i l’espai per a l’acceleració. Sempre has de deixar una distància lateral suficient amb el vehicle que estàs sobrepassant.
  3. RETORN AL CARRIL: En la maniobra d’avançament has d’ocupar el carril contrari el mínim temps possible i tornar progressivament cap al carril del teu sentit, indicant-ho amb l’intermitent i mantenint la distància amb el vehicle que avances perquè aquest no hagi de frenar.

2+1, projecte per evitar col·lisions frontals

El Servei Català de Trànsit, en el marc del Pla de seguretat viària 2021-2023, preveu treballar conjuntament amb el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i amb els titulars de vies per estendre la implementació dels 2+1 carrils per evitar col·lisions frontals. Concretament, la mesura consisteix en la formació d’un segon carril addicional en un sentit o un altre de la circulació, alternadament, i la instal·lació d’una separació física entre sentits. Aquest model s’ha aplicat amb èxit a països capdavanters en seguretat viària, com Suècia, França o Irlanda.

Deixa un comentari