A l’autopista, darrere de la barrera!

Durant el període d’estiu, els desplaçaments per autopista són més nombrosos i, tot i que el risc de tenir un accident en aquest tipus de via és quatre vegades menor que en el conjunt de carreteres convencionals, la velocitat, la intensitat del trànsit o la manca de percepció del perill poden provocar situacions de risc per part dels conductors que baixen del vehicle en cas d’emergència. És per això que el Servei Català de Trànsit se suma a la campanya de conscienciació “Darrere de la barrera! Protegeix-te!” que ha endegat Autopistas del grup Abertis aquesta setmana.

DarrereDeLaBarrera

A l’autopista no pot haver-hi vianants, llevat d’en cas d’avaria o bé d’accident. No obstant això, els últims tres anys els vianants representen prop del 12% de les víctimes mortals per accident de trànsit en aquest tipus de via. Estar-se a la calçada és estar en perill i per això recordem que les regles de seguretat a seguir si t’has d’aturar al voral són: posa’t l’armilla, surt per la dreta i situa’t rere la barrera. Adoptant aquests hàbits senzills, molts accidents podrien evitar-se:

Atura’t, sempre que sigui possible, sobre el voral i senyalitza la posició.

Fora del carril de circulació, amb els llums de posició i els intermitents.

Posa’t l’armilla reflectora.

Tant el conductor com tots els passatgers.

Surt del vehicle.

Només pel costat contrari al de la circulació.

-En cas que puguis sortir per la part dreta del vehicle, no obris les portes de l’esquerra sense assegurar-te que pots fer-ho sense risc per a tu o per a la resta d’usuaris de la via.

-Assegura’t que és segur, estirant la maneta d’obertura amb la mà dreta. Aquest simple gest et facilitarà la visió de la circulació perquè puguis sortir en el moment més segur.

Situa’t en una zona protegida, rere la barrera de seguretat (o enfila’t sobre el talús, si no hi ha barrera), al més lluny possible de la circulació.

-Per a totes les aturades que s’hagin de fer i no siguin d’emergència absoluta, Autopistas disposa d’àrees de servei, àrees de descans o sortides cada 30 quilòmetres o cada 14 minuts.

Deixa un comentari