Aire pur, mobilitat sostenible

Inhalar, exhalar. Inhalar i exhalar aire pur. Inhalar i exhalar aire contaminat. Aquesta és la qüestió. Viure en una gran ciutat té grans avantatges, com tenir a l’abast tot allò necessari en un cop de cotxe o moto, en bicicleta, en transport públic… Però aquesta gran capacitat per desplaçar-nos que ens proporcionen les grans ciutats té un gran desavantatge: la contaminació ambiental per l’ús de vehicles motoritzats.

L’OMS calcula que al món sumen 1,3 milions les persones que moren a l’any per culpa de la contaminació urbana. És a les urbs on augmenta el risc de patir malalties respiratòries agudes, com la pneumònia, i cròniques, com el càncer de pulmó i malalties cardiovasculars.

Equilibrar l’ús d’aquests vehicles per evitar la contaminació ambiental implica un desús del transport privat motoritzat en pro del transport col·lectiu i d’altres transports més sostenibles, un dels objectius primordials de la Generalitat de Catalunya. Per conscienciar, fomentar i educar en una mobilitat més sostenible i saludable, del 16 al 22 de setembre s’ha organitzat la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’ on diversos municipis catalans han ofert més de 600 activitats per a totes les edats.

Imatge Setmana Mobilitat

El Servei Català de Trànsit s’ha sumat a aquesta setmana amb l’organització, en diversos punts del territori, de parcs infantils de seguretat viària en bicicletes amb la finalitat de promoure activitats responsables, cíviques i saludables en la mobilitat entre els més joves.

En el mapa interactiu d’aquesta pàgina de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (http://territori.gencat.cat/ca/03_infraestructures_i_mobilitat/setmana-de-la-mobilitat-sostenible-i-segura/agenda-dactivitats/) trobareu des de caminades fins a pedalades, jocs i dinàmiques sobre qualitat ambiental. La bicicleta hi ha tingut un protagonisme especial, ja que més de 300 activitats han estat relacionades amb el món de les dues rodes.

Culmina la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura el Dia sense Cotxes (22 de setembre), la iniciativa per promoure el transport públic i els vehicles no motoritzats. Fins a un total de 65 municipis d’arreu de Catalunya s’han sumat a la proposta, entre els quals hi ha ciutats com Barcelona, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Manresa i Mataró.

D’altra banda, el Servei Català de Trànsit també s’ha sumat al Dia Europeu Sense Víctimes Mortals a les Carreteres. que es va celebrar ahir 21 de setembre.

http://territori.gencat.cat/ca/03_infraestructures_i_mobilitat/setmana-de-la-mobilitat-sostenible-i-segura/inici/

Deixa un comentari