Així funcionarà la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

El proper 1 de gener s’activa la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de les rondes de Barcelona. L’objectiu de la mesura és reduir l’ús dels vehicles privats més contaminants i, d’aquesta manera, vetllar per la qualitat de l’aire i la salut pública.

ZBE_infografia

El meu cotxe hi podrà circular? Hi ha excepcions? En quin horari s’aplica la restricció? Quin control se’n farà? Grans ciutats com Londres, Berlín o París fa anys que han implementat zones de baixes emissions amb restriccions als vehicles més contaminants, però aquí la mesura és nova i genera força dubtes.

A quins vehicles afecta?

Des de l’1 de gener del 2020 es restringeix permanentment la circulació a tots aquells turismes i motocicletes als quals no correspon cap distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit estatal (DGT). Quins són?

Turismes de benzina anteriors a la norma Euro 3 (habitualment matriculats abans del 2000) i els dièsel anteriors a la norma Euro 4 (habitualment matriculats abans del 2005 o 2006)

Motocicletes i ciclomotors anteriors a la norma Euro 2 (habitualment matriculats abans del 2003

Aquesta restricció s’estendrà de manera progressiva, a partir de gener del 2021, a furgonetes, camions i autobusos sense etiqueta ambiental.

Quan i on s’aplica la restricció?

Els vehicles més contaminants no podran circular per la ZBE Rondes de Barcelona els dies laborables, de dilluns a divendres, de 7.00 a 20.00 hores.

L’àrea on s’aplica la restricció té més de 95 km2 i engloba pràcticament tot el terme municipal de Barcelona (en queden fora la Zona Franca industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), els municipis de Sant Adrià de Besòs i l’Hospitalet de Llobregat i part dels municipis d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Les rondes (ronda de Dalt i ronda Litoral) estan excloses de les restriccions, si bé totes les sortides d’aquestes vies amb accés directe a la ZBE estaran tancades per als vehicles més contaminants.

On puc sol·licitar l’etiqueta ambiental?

Senyal_ZBE74d8_verticalAls webs de la DGT, de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pots comprovar quin és el distintiu ambiental de la DGT que pertoca al teu vehicle introduint-hi la matrícula. Els vehicles amb etiqueta ambiental 0, ECO, C o B poden circular sense restriccions per la ZBE Rondes. Si et pertoca una d’aquestes etiquetes però l’has perdut o no l’has rebut, pots trucar al 060 i t’informaran de com obtenir-la. També es poden adquirir o recollir a les oficines de Correus. La col·locació del distintiu no és obligatòria, però facilita el control per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona i de les policies locals dels municipis en cas de controls manuals. Per tant, és recomanable portar-la.

Si al meu vehicle no li pertoca el distintiu ambiental, què puc fer?

A través d’un registre previ, pots sol·licitar un accés esporàdic a la ZBE Rondes de Barcelona amb un màxim de 10 autoritzacions (accessos diaris) l’any. Una vegada acceptada l’alta del vehicle, s’ha de seleccionar i pagar el dia de circulació seleccionat des de l’àrea d’usuari.

En qualsevol cas, hi ha alternatives per poder-te moure per la ZBE, com són els mitjans de transport públic. Pots consultar trajectes i opcions de transport en aquest enllaç. A més, si resideixes a l’àrea metropolitana i decideixes donar de baixa i desballestar un vehicle sense etiqueta ambiental, pots sol·licitar la T-verda, un títol de transport que permet utilitzar, de manera il·limitada i gratuïta, els serveis de transport públic integrats durant 3 anys.

Els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda (VPMR), els serveis d’emergències (policia, bombers, ambulàncies) i els serveis essencials (mèdic, funerari) podran circular per la ZBE Rondes de Barcelona amb independència que els correspongui el distintiu ambiental de la DGT o no, sempre que estiguin donats d’alta al Registre metropolità.

Com es farà el control de vehicles a la ZBE i quina sanció comporta?

El control es farà de manera automàtica mitjançant càmeres de lectura que contrastaran les matrícules amb la correspondència de l’etiqueta ambiental de la DGT i amb el Registre metropolità de vehicles autoritzats.

L’incompliment de la normativa establerta a les ordenances municipals dels municipis afectats per la ZBE Rondes de Barcelona preveu sancions econòmiques a partir de 100 euros, en funció de si es tracta d’una infracció lleu, greu o molt greu. S’estableix un període d’adaptació a la normativa de 3 mesos, de manera que no es multarà fins el mes d’abril.

Si encara tens algun dubte, consulta o suggeriment, aquests són els canals de contacte:

Atenció presencial: C. 62, núm. 16-18, Zona Franca, 08040 Barcelona
(laborables de dilluns a divendres de 9 a 14 hores)
Atenció telefònica: 930 333 555 (laborables de dilluns a divendres de 8 a 20 hores) o bé a través del 010 i 012
Atenció en línia: Formulari de contacte de l’usuari

Deixa un comentari