Quan circulis, fes-ho per la dreta!

Sovint, el carril de la dreta és el gran oblidat a l’hora de desplaçar-nos. Tot i que hem d’optar-hi quan circulem, ens acostumem a decantar més pel carril central o pel de l’esquerra ja que tenim la percepció que estan més lliures d’obstacles. Ara bé,  la seva ubicació entre el voral i el carril contigu constitueix la manera més segura de moure’s per la calçada i entorpir menys la circulació.

Moto, B-10

Què diu la normativa?

  • Com a norma general, els vehicles han de circular per la dreta. En les vies de doble sentit de la circulació, cal acostar-se tant com sigui possible al costat dret de la calçada per mantenir la separació lateral suficient que permeti creuar amb seguretat un altre vehicle. Incomplir aquesta norma es considera una infracció greu que comporta 200 euros però sense pèrdua de punts.
  • En un revolt o canvi de rasant de visibilitat reduïda, cal deixar completament lliure la meitat de la calçada que correspongui al sentit contrari. No fer-ho comporta la mateixa sanció que el supòsit anterior.
  • Finalment, circular per l’esquerra, en el sentit contrari a l’estipulat, en una via de doble sentit de la circulació és una infracció molt greu que comporta 500 euros de multa i la detracció de 6 punts del permís de conduir.

I en el cas dels avançaments?

En el cas dels avançaments, la cosa canvia. Com a norma general, està totalment prohibit avançar un altre vehicle per la dreta. En aquest cas, s’ha de fer per l’esquerra, senyalitzant-ho sempre i prenent totes les precaucions oportunes. El fet d’avançar un altre vehicle per la dreta quan l’avançament s’hauria d’haver fet per l’esquerra comporta una sanció de 200 euros.

Només hi ha algunes excepcions:

  • Quan el vehicle que es pretén avançar indica clarament el propòsit de canviar de direcció a l’esquerra.
  • Quan el vehicle que es pretén avançar indica clarament el propòsit de parar-se al costat esquerre.
  • En vies amb circulació en ambdós sentits, als tramvies que marxen per la zona central.
  • En poblats, en calçades amb almenys dos carrils reservats a la circulació en el mateix sentit de la marxa, sempre i quan el conductor que vol avançar per la dreta ho pugui fer sense perill per a la resta d’usuaris.

En definitiva, de manera habitual, quan circulis, fes-ho per la dreta! I si has d’avançar, per l’esquerra! Opta per una mobilitat més segura!

Deixa un comentari