Anatomia d’un accident

Quan es produeix un accident de trànsit amb víctimes, s’obren diferents interrogants que cal resoldre: Com s’ha produït l’accident?, a quina velocitat anaven els vehicles?, qui és el causant del sinistre? Aquesta laboriosa tasca de recollida de proves la porta a terme la Unitat d’Investigació d’Accidents dels Mossos d’Esquadra. La principal comesa dels agents d’aquesta unitat serà la reconstrucció de l’accident per determinar-ne les causes i les responsabilitats, atès que darrere de cada sinistre hi ha un atestat que haurà de radiografiar què ha passat i, sovint, també un judici que haurà de determinar les causes i els responsables.

Recollir i documentar

Quan els agents de la Unitat d’Investigació d’Accidents de la Regió Metropolitana Sud dels Mossos d’Esquadra reben un avís d’accident de trànsit amb víctimes, ho deixen tot i acudeixen ràpidament al punt del sinistre per recollir el màxim de proves. Un cop s’han atès les víctimes, els agents inicien la seva tasca documental: fan fotografies del lloc i dels vehicles, prenen mesures, marquen les empremtes dels pneumàtics a l’asfalt, fan proves d’alcoholèmia o extreuen les dades del tacògraf (si hi ha un camió o un autobús implicat), entre d’altres tasques.

Sovint, han d’actuar amb rapidesa i sota pressió, ja que el sinistre obliga a tallar carrils o tota la via i es formen congestions de trànsit que convé no allargar massa. “La pluja a vegades també ens pot dificultar l’anàlisi que fem de les empremtes dels pneumàtics a l’asfalt”, explica l’Andreu Calafell, agent de la Unitat d’Investigació d’Accidents de la Regió Metropolitana Sud. “El que ens dona més informació són les empremtes de pneumàtic: ens determinen les trajectòries i la distància de frenada i ens ajuden a determinar una possible velocitat “, detalla Calafell.

Analitzar i determinar

Una de les tasques fonamentals que es fa a l’asfalt és fer una fotografia zenital de l’escena que posteriorment servirà de base per crear a l’ordinador una planimetria a escala de l’accident, amb l’objectiu de reconstruir-lo. Amb aquest ‘mapa’ del fets, l’equip d’atestats determinarà el punt de col·lisió, les posicions inicials i finals dels vehicles implicats, les trajectòries i la velocitat anterior i posterior a la col·lisió de cada vehicle.

Aquesta reconstrucció de l’escenari de l’accident, que a vegades s’acaba traduint en un delicte contra la seguretat del trànsit, de lesions greus o d’homicidi per imprudència, permet fer una radiografia força acurada de què ha passat i per què ha passat. “La confecció de l’atestat és molt important, ja que s’hi recullen totes les dades, proves i anàlisis fetes perquè a la diligència de valoració tècnica policial es determini el més objectivament possible com va passar el sinistre”, subratlla Montse Monnè, agent d’aquesta unitat especialitzada. Al capdavall, la inspecció ocular al lloc del sinistre, la planimetria i l’informe fotogràfic són els tràmits fonamentals en la instrucció d’unes diligències.

Event Data Recorder

A partir de juliol d’aquest 2022, tots els cotxes nous fabricats hauran d’obrir l’accés a  l’EDR (Event Data Recorder), el sistema que registra totes les dades d’un sinistre, contingudes en un dispositiu anomenat ACM (Airbag Control Module). L’ACM és una centraleta que controla la major part dels sistemes de seguretat del vehicle de la qual els Mossos d’Esquadra extreuen les dades que l’EDR ha enregistrat durant els 5 segons previs a l’accident.

El dispositiu enregistra variables com la velocitat del vehicle, la frenada, la força de l’impacte frontal i lateral, els moviments de direcció, sistemes de seguretat com els airbags, cinturons o determinats assistents. Les dades emmagatzemades (no s’enregistren converses ni informació personal) s’obtenen de forma immediata quan es connecta l’EDR a un ordinador. “És una eina fonamental en la investigació d’accidents, no tant per determinar la culpabilitat de l’accident per sí sola, sinó per aclarir els múltiples factors que intervenen en la reconstrucció d’un sinistre”, precisa el sergent Xavier Flores, cap de la Unitat d’Investigació d’Accidents de la Regió Metropolitana Sud.

L’EDR és un dels sistemes ADAS d’ajuda a la conducció obligatoris a partir del 2022, una mesura establerta per la Unió Europea per augmentar la seguretat dels conductors i reduir la sinistralitat a les carreteres.

Deixa un comentari