Fa més de cent anys, Bertha Benz ja ho va fer

Fins al juny de l’any 2018, les dones de l’Aràbia Saudita, quan pugin a un vehicle,  hauran d’anar als seients de darrere o bé com a copilots. Encara hauran d’esperar vuit mesos per posar-se al volant sense el risc de ser arrestades, vuit mesos per poder ser autònomes i deixar de dependre de tercers, dels seus familiars o de xofers professionals si volen desplaçar-se en cotxe. L’Aràbia Saudita és l’únic país del  món on a les dones se’ls denegava el  dret a conduir, però la setmana passada, un decret reial aixecava aquesta restricció després de molts anys de lluita i reivindicacions de les saudites.

La dona ha estat vinculada a la conducció des del naixement de l’automòbil a finals del segle XIX, però el seu accés generalitzat a la mobilitat ha estat progressiu.

Foto dona conduint

Un viatge en tricicle de 106 quilòmetres que faria història  

Bertha Benz, esposa de Carl Benz (cofundador de Mercedes Benz i inventor del primer vehicle motoritzat, el Patent Motorwagen), es considera la primera dona conductora, en fer un recorregut en un tricicle amb motor. El 1888 va pujar a l’artefacte inventat pel seu marit amb els seus dos fills, va emprendre un viatge de 106 quilomètres entre les ciutats alemanyes de Mannheim i Pforzheim –va deixar una nota on deia “Anem a Pforzheim a veure l’àvia”– i va poder demostrar que l’innovador vehicle era apte per realitzar trajectes de llarga distància. Per fer el periple, no exempt d’algunes incidències, va trigar tretze hores. Cal tenir en compte que el tricicle només podia agafar com a velocitat màxima els 16 km/h.

Al volant sota la tutela masculina

A l’Estat espanyol no va ser fins al 1925 que una dona va obtenir el permís de conduir. La pionera va ser la lleonesa Catalina García, en uns anys en què la dona era considerada encara com una menor d’edat i necessitava una autorització del pare o del marit per disposar de carnet de conduir.  A més, i segons recollia un Reial decret de 23 de juliol de 1918, també s’exigia un certificat de bona conducta expedit per l’alcaldia i un certificat mèdic que acredités que es tenien condicions auditives i de visió òptimes, a banda de saber escriure i llegir per poder interpretar els senyals de trànsit, conèixer el reglament i saber conduir.

El 41%, dones

Un cop assolida l’equiparació de drets amb el sexe masculí després de moltes dècades de desigualtat, la dona participa en la mobilitat de manera activa i protagonista. Amb el pas dels anys, la proporció d’homes i dones que condueixen s’ha anat equilibrant. Actualment, i segons el cens de conductors, la distribució per sexe a Catalunya és d’un 58% d’homes i un 41% de dones. Si ens fixem en la sinistralitat, l’any passat de les víctimes mortals (a 24 hores) per sinistre viari a Catalunya 107 eren homes i 47 dones.

Deixa un comentari