El vehicle, a punt per al desconfinament

Aquesta setmana s’ha iniciat la fase 0 del desconfinament i, a partir d’ara, a mesura que anem avançant en les diferents etapes de la desescalada, es podran fer més desplaçaments. Després d’un període d’inactivitat durant la quarantena, el vehicle ha d’estar a punt en aquesta tornada progressiva a la nova normalitat i per això et volem donar quatre consells per revisar-lo i evitar tenir pana en el primer trajecte.

Tal com recomanen els experts en mecànica i manteniment de vehicles, per tornar a la circulació amb seguretat i sense contratemps ni avaries cal fer aquestes comprovacions: 

Revisió visual. Comença fent una ullada a l’exterior del vehicle i, sobretot, comprova que no hi hagi pèrdues de cap líquid on estigui estacionat. En aquesta primera inspecció ocular, mira també que no hi hagi cap element de la carrosseria trencat o fet malbé (retrovisors, intermitents…).

Nivells de líquids. Comprova el nivell d’oli (sempre en fred), de líquid de frens i de refrigerant (el nivell ha de ser l’adequat per evitar sobreescalfaments del motor).

Bateria. La immobilització del vehicle passa factura a la bateria. Té una durada mitjana de quatre anys i si, amb aquest criteri, la bateria del teu vehicle abans de la quarantena era “vella” o no estava carregada al 100%, podria ser que el vehicle no t’arrenqués després d’aquesta parada prolongada.  

Enllumenat i senyalització. Comprova que els llums de posició, curtes i llargues, indicadors de frenada i marxa enrere i els intermitents funcionen correctament.

Pneumàtics. Comprova la pressió d’inflament i també la fondària mitjançant els indicadors de desgast (el dibuix ha de tenir una fondària mínima d’1,6 mm).

Frens. Presta atenció a sorolls estranys o a l’enfonsament excessiu del pedal del fre. 

Eixugaparabrises i rentaparabrises. L’estacionament prolongat del vehicle pot provocar que es malmeti la goma dels eixugaparabrises i podria ratllar el vidre. Abans de començar a conduir, comprova l’estat de les escombretes i el nivell del líquid de neteja.

Tanmateix, si tens previst que el teu vehicle continuï estacionat durant més temps, els experts recomanen arrencar el cotxe mínim un cop per setmana i deixar-lo engegat durant uns minuts. També és bo que el vehicle tingui el dipòsit ple de combustible en aquestes parades prolongades.

Extremar també les mesures d’higiene

En qualsevol cas, a l’hora de tornar a agafar el vehicle privat, cal fer-ho amb precaució i extremar les mesures per evitar nous contagis per la COVID-19. I és que el plàstic i l’acer, materials molt habituals en qualsevol cotxe, moto, etc., són superfícies en les quals el coronavirus pot sobreviure força temps, fins a 72 hores, segons apunten alguns experts. Així doncs, és aconsellable que cada cop que fem servir el vehicle, el netegem i desinfectem passant un drap de cotó, tovalloletes d’un sol ús o paper de cuina amb aigua i sabó o bé amb solucions hidroalcohòliques de com a mínim el 70% de concentració d’alcohol per sobre dels elements que estan més en contacte amb les mans. El que no s’ha de fer en cap cas és netejar amb lleixiu o amoníac, perquè faríem malbé les superfícies de l’habitacle. En canvi, sí que es poden emprar productes de neteja específics per a la neteja de vehicles o esprais desinfectants per a sistemes d’aire condicionat. 

A l’interior del vehicle, les parts més utilitzades i amb un risc més alt de contagi, i en les quals cal tenir una cura especial amb la higiene són: el volant o manillar, el retrovisor, el neteja-parabrises, el quadre de comandament, el fre de mà, el canvi de marxa, el cinturó de seguretat, etc. També és important netejar superfícies exteriors, com ara els marcs i les manetes de les portes i la maneta del maleter, així com la clau del vehicle.  A més, en el cas de cotxes i furgonetes, es recomana ventilar-los de tant en tant

Finalment, també cal ser curosos a l’hora d’anar a omplir el dipòsit a gasolineres i àrees de servei. Entre les mesures de seguretat cal fer servir guants d’un sol ús i pagar amb targeta per evitar contactes innecessaris. 

Leave a Reply