Alerta: tram d’obres!

El 10% dels accidents de trànsit amb morts del 2019 van passar a zones amb treballs i enguany hi ha hagut 14 sinistres amb morts o greus

Són necessàries, però ens incomoden, ens posen nerviosos i fins i tot ens poden generar inseguretat en la conducció. Parlem de les obres a les carreteres.

La paciència i la calma són els millors companys de viatge en la conducció, i són vitals en la circulació per zones d’obres. Anualment, a la xarxa viària de Catalunya hi ha uns 600 trams als quals es fan treballs de millora. Els conductors, tard o d’hora, hi haurem de circular, en els nostres trajectes, i les xifres de sinistralitat ens fan necessari un crit d’alerta i de precaució.

Cal tenir en compte que gairebé el 10% dels accidents amb morts de l’any passat van passar en trams en obres, concretament 16 dels 157 sinistres mortals. A més, enguany en aquestes zones amb treballs hi ha hagut 14 accidents amb morts o ferits greus (dades fins a finals de juliol).

Els trams d’obres sempre són fàcilment identificables gràcies als senyals lluminosos i verticals i fins i tot els anuncien els panells de missatgeria variable que hi pugui haver a la vora. El color groc de senyals i les marques a l’asfalt també ens els adverteixen. Si hi ha operaris treballant-hi, segurament també hi veuràs cons. Són avisos als quals hem de respondre extremant molt la prudència i sobretot respectant les reduccions de velocitat que la majoria de treballs comporten. Els nous límits de velocitat hi són per a la nostra seguretat, per poder fer front a un canvi de traçat o a la desaparició d’un carril.

Els sis consells bàsics per conduir amb seguretat per un tram d’obres són:

  • Circules per un entorn canviant, posa màxima atenció en la conducció: hi està més que prohibit l’ús del mòbil!
  • Adapta la velocitat progressivament al nou límit establert, així podràs mantenir el control del vehicle davant de qualsevol imprevist.
  • No frenis bruscament ni facis maniobres sobtades. S’han de respectar escrupolosament les distàncies de seguretat per tenir visibilitat i poder reaccionar amb temps si hi ha qualsevol obstacle a la calçada. Les topades posteriors i els encalços són un dels tipus d’accident que s’hi donen més sovint.
  • En trams amb absència de voral, estigues pendent dels refugis existents. Davant de qualsevol incidència o avaria aparta el vehicle el màxim possible i senyalitza’n la ubicació. Tots els ocupants del vehicle s’han de protegir fora de la calçada amb l’armilla reflectora posada.
  • Fes cas en tot moment de les indicacions dels agents o del personal d’obra.
  • Planifica el trajecte: la millor prevenció és la informació. Al nostre web d’incidències viàries, si actives l’opció ‘Obres’, pots consultar-hi tots els trams afectats de la xarxa viària catalana. Ja aniràs preparat abans de posar-te en marxa!

Deixa un comentari