L’intermitent existeix

A la carretera hi ha dos tipus de conductors: els que fan ús (correcte) dels intermitents i els que no. De quin tipus ets, tu? Si ets dels primers, aquest article et servirà per pujar la teva autoestima de bon conductor o conductora. Si ets dels segons, ha arribat el moment de corregir errors, millorar les teves habilitats al volant i compartir aquest article amb qui creguis que necessita llegir-lo.

El debat sobre l’ús d’aquests indicadors de direcció ha estat sempre intens i acalorat. Quan s’han de posar? En quines maniobres? És veritablement necessari posar-los? Començarem responent aquesta darrera pregunta: sí, és necessari. Obligatori, de fet. La normativa és clara: el conductor està obligat a avisar a la resta d’usuaris de la via de la maniobra que està a punt d’efectuar, utilitzant la senyalització lluminosa. No fer-ho està penat amb una sanció econòmica de 200 euros. A molts conductors els podrà semblar una sanció desproporcionada i aquest és, probablement, bona part del problema: hi ha la percepció que l’intermitent és quelcom complementari, un accessori lluminós que cadascú fa servir segons el seu propi criteri.

Per a què serveix?

La primera resposta i la més important és que serveix per evitar accidents. A la carretera, senyalitzar una maniobra és bàsic per garantir la teva seguretat i la dels altres. En el moment en què milers i milers de vehicles han de compartir un mateix espai cada dia, els intermitents són el canal de comunicació amb el que ens hem d’entendre tots. Com puc fer saber al de darrere que vull canviar de carril, que vull aparcar o iniciar un avançament? Amb l’intermitent.

Totes aquestes maniobres han de ser prèviament senyalitzades amb els llums intermitents:

  • Canviar de carril
  • Girar i canviar de sentit
  • Iniciar la circulació o incorporar-se a una carretera
  • Agafar la propera sortida en una rotonda
  • Iniciar un avançament
  • Estacionar el vehicle

Per a què no serveix?

A grans trets, l’intermitent no serveix per fer el que vulguis i quan tu vulguis; és a dir, posar-lo no et dona un dret irrevocable a executar la teva maniobra i aparteu les criatures. Cal entendre l’activació d’aquesta senyalització òptica com una declaració d’intencions; posar l’intermitent no t’atorga automàticament la prioritat. Es tracta, per tant, d’informar a la resta de conductors de les nostres intencions, però prèviament a la maniobra que es vol executar, cal confirmar visualment que es pot fer de forma segura i senyalitzar-ho.

Hi haurà també qui caurà en el parany de pensar que ho està fent bé si s’estalvia l’intermitent, però abans de maniobrar comprova que pot fer-ho de forma segura. Però això seria tant com pensar que la carretera és per a ell sol i que els altres vehicles no existeixen… És a dir, tan important és verificar que es pot maniobrar amb seguretat com senyalitzar prèviament la maniobra per avisar la resta d’usuaris de la via. Per més segur que estiguis que pots canviar de carril, com podràs evitar que un altre vehicle canviï al mateix carril si no l’avises? Utilitzar l’intermitent no costa res; no fer-ho et pot costar molt car.

Deixa un comentari