Com pots denunciar una infracció de trànsit

Un conductor que parla pel mòbil o avança amb línia contínua, un motorista que fa un gir temerari, algú que llança una burilla per la finestra del vehicle… Tots hem estat en alguna ocasió testimonis d’una infracció de trànsit i ens hem lamentat que, just en el moment que passava, no hi hagués cap patrulla policial que enxampés l’infractor.

Davant conductes a la carretera que suposen un incompliment de les normes de trànsit i fins i tot poden arribar a posar en perill altres usuaris, hi ha persones que es plantegen que no es volen quedar de braços plegats. Si veiem algú conduint de forma temerària, una primera opció és trucar al 112 per tal que avisin la policia.

Però, què més es pot fer en aquests casos? Com s’estableix en el Reglament de procediment sancionador en matèria de trànsit, qualsevol persona pot denunciar infraccions de trànsit que observi a la carretera. Aquesta denúncia voluntària es pot fer, entre d’altres, a través del formulari propi de la web del Servei Català de Trànsit (SCT).En aquest apartat s’ha de seleccionar com a tema “Sancions de trànsit” i com a subtema “Denúncies”. Per tal de fer la denúncia cal acreditar un document nacional d’identitat així com explicar de forma clara el fet del qual es vol informar per tal que s’iniciï l’expedient sancionador. En aquest sentit és important recopilar totes les dades possibles referents a la infracció com ara la identificació del vehicle, la via i el punt quilomètric, el dia i la hora, possibles testimonis, així com les dades del denunciant, etc.

A més, si es disposa d’una fotografia o vídeo que corrobori la infracció i que s’hagi obtingut legítimament, cal adjuntar-lo en el mateix formulari. En aquest sentit, Xavier López Orós, cap del Servei d’Assessorament Jurídic i Recursos de l’SCT, assenyala que per tal que una denúncia voluntària prosperi “és important que hi hagi com més proves millor, perquè en el cas d’una denúncia d’un particular les opinions de denunciant i denunciat tenen el mateix valor i, si no hi ha més proves que la mera denúncia, acaba sent la paraula d’un contra la de l’altre”.

Cal tenir present, a més, que també es pot efectuar una denúncia voluntària de trànsit mitjançant un escrit adreçat al servei territorial de Trànsit corresponent o bé adreçant-se a una patrulla policial de trànsit, que elaborarà la butlleta de denúncia.

Quin recorregut tenen aquestes denúncies?

Un cop presentada la denúncia voluntària, aquesta segueix el mateix camí procedimental que una denúncia obligatòria: es notifica a la persona interessada que pot fer al·legacions o bé pagar amb descompte i finalitzar el procediment, es practiquen les proves corresponents i es dicta la resolució que estima les al·legacions o bé s’imposa la sanció. L’única diferència, com ja s’ha exposat, és que les denúncies voluntàries no tenen presumpció de veracitat i, en el cas que el denunciat s’oposi a la denúncia, si no hi ha més proves, serà difícil que aquesta pugui tirar endavant.

4 respostes a “Com pots denunciar una infracció de trànsit

  1. I aixo suposo que tambe servira per les infraccions que comet l’administracio amb l’estat de les vies?

  2. Doncs si es així,la empresa CEPSA CAMPSA I demés empreses obliguen als xofers a anar amb els vehicles carregats de gasolina a anar a 90 km/h per complir amb la feina i aquí no passa res

    • Como podré memorizar tantos datos para una infracción, es PRACTICAMENTE imposible y mas conduciendo????

Deixa un comentari