Al volant, seu bé!

10 pautes per conduir amb una posició adequada

De ben segur que algun cop t’has fixat en conductors que no tenien una postura correcta mentre conduïen. Et ve alguna imatge a la memòria? Algú que agafava el volant amb una sola mà, que recolzava un braç a la finestra, que portava un abric voluminós o potser que anava amb el seient inclinat cap enrere? Aquests podrien ser alguns exemples de males pràctiques a l’hora de conduir que poden posar en risc la seguretat d’un mateix i de les persones que ens acompanyen. Per això, cal ser conscients que seure bé és clau per reaccionar davant de qualsevol imprevist i minimitzar lesions en cas d’accident, a banda de retardar el cansament i la fatiga, sobretot en viatges llargs.

Abans d’engegar el vehicle, val la pena invertir uns minuts a revisar un seguit de passos i comprovar que la nostra manera de seure al volant és l’adient. Aquella frase insistent que els pares i mares ens repetien de petits durant els àpats o quan fèiem els deures, i els professors a l’escola, la reiterada “Fes el favor de seure bé”, s’ajustaria també al moment que ens posem al volant… ara ja d’adults.

A l’autoescola, segurament va ser el primer que ens van ensenyar quan vam aprendre a conduir, però amb el pas dels anys sovint deixem de donar-li la importància que té per garantir una conducció segura. Repassem les 10 claus per seure correctament al cotxe:

  • Distància dels peus amb els pedals: no s’ha d’estar ni massa a prop ni massa lluny dels pedals. Per saber si la nostra postura és la més idònia, hem de trepitjar a fons l’embragatge i comprovar que la cama esquerra quedi semiflexionada, de manera que en trepitjar el fre amb la cama dreta, ambdues quedin igualades. Amb això aconseguirem una bona força de frenada en cas que hàgim d’aturar el vehicle de manera urgent. 
  • Inclinació del seient: cal que l’esquena es mantingui enganxada al respatller.
  • Distància entre el cos i el volant: els canells han de quedar penjant per l’arc superior del volant. Pel que fa als braços, han d’estar flexionats i mai completament estesos, ja que això no només pot suposar una pèrdua de control del vehicle, sinó que ens farà cansar ràpidament i la nostra esquena es veurà forçada. S’ha de tenir present que qualsevol extremitat que quedi bloquejada en cas d’accident provocarà que l’energia del sinistre es desplaci pel nostre cos i podrà causar lesions greus en genolls, malucs, canells, colzes o espatlla. Per aquest motiu sempre hem d’adoptar una posició amb les cames i els braços flexionats.
  • Reposacaps: es tracta d’un element que acostuma a passar inadvertit, però que és fonamental per evitar una possible lesió cervical. Per això, hem d’assegurar-nos que tant la part més alta del nostre cap com el reposacaps estan perfectament alineats.
  • Seient: és recomanable que estigui com més baix millor, lluny del sostre, ja que en cas de bolcada podríem tenir greus lesions al cap. Així mateix, hem de procurar que en cas de col·lisió lateral el nostre cap no impacti en el muntant superior del vehicle.
  • Vidre de la finestra: hem de tenir en compte que és perillós circular amb el vidre mig abaixat, ja que si patim un impacte lateral, les possibilitats de lesions al cap són altes. Ho hem de fer amb el vidre totalment apujat o màxim obert dos dits.
  • Altura del volant: és aconsellable mesurar-lo de manera que l’arc superior es trobi entre la barbeta i el coll. Això suposarà que els nostres braços no estiguin massa aixecats, ens cansarem menys i aconseguirem un bon control del volant davant un imprevist.
  • Posició de les mans: per saber quina és la millor posició, segueix una regla senzilla: recorda la posició de les manetes d’un rellotge a les 10 h i 10 minuts. Col·locar les mans de manera simètrica fa que la força quedi més repartida i el gir sigui molt més fluid, sobretot a l’hora d’haver d’esquivar un obstacle a la carretera amb una maniobra sobtada.
  • El cinturó: no oblidis l’element més important de seguretat passiva dins del vehicle. És preferible que, en la mesura que sigui possible, conduïm sense roba gruixuda (per tal de garantir la llibertat de moviments) i que la banda central del cinturó estigui col·locada sobre la pelvis i no sobre l’abdomen, per proporcionar una subjecció més gran del cos. Col·locar aquest dispositiu de manera òptima ens ajudarà a estar més protegits davant un possible accident i a millorar l’eficàcia dels coixins de seguretat frontals.
  •  Els miralls retrovisors: per acabar, cal regular els miralls de manera que tinguem el camp de visió més ampli possible per tal d’eliminar al màxim els punts cecs. 

En cotxe hi ha molts aspectes sobre els quals cal parar atenció per garantir la seguretat viària, i com hi seiem és determinant en el cas de patir un accident. 

Ja tenies en compte aquestes pautes a l’hora de conduir? Recorda que la responsabilitat en la conducció també consisteix a mantenir una posició apropiada al volant.

Leave a Reply