Mobilitat sostenible, aire pur

A partir d’avui, l’activació del protocol en cas de detectar alts nivells de contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (Àmbit-40) comportarà limitacions temporals de trànsit en algunes àrees. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs aplicaran restriccions a la zona de baixes emissions (ZBE) de l’àmbit de les Rondes de Barcelona. Es tracta d’una àrea de més de 95 km2 que inclou Barcelona i els municipis circumdants a les rondes.

En aquest àmbit només hi podran circular:

  • Els turismes que disposin del distintiu ambiental de la DGT, el duguin o no adherit al parabrisa. És a dir, els considerats més nets, com els elèctrics, híbrids, o de gas natural, a més dels de gasolina matriculats a partir de l’1/01/2001 i dièsel posteriors a l’1/01/2006.
  • Les furgonetes fabricades a partir de la normativa europea sobre emissions de vehicles Euro 1. És a dir, les matriculades a partir de l’1 d’octubre de 1994.
  • Les motos, ciclomotors, camions, autocars i autobusos.
  • Els serveis d’emergències, com la policia, els bombers o les  ambulàncies; els essencials, com els mèdics i funeraris; i els vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

Les restriccions estaran actives entre les 7 i les 20 hores els dies laborables, de dilluns a divendres, fins que es doni per finalitzat l’episodi de contaminació.

episodis contaminacio

A la resta de l’Àmbit-40, els municipis poden establir altres mesures particulars amb el mateix objectiu de millora de la qualitat de l’aire. La Generalitat restringirà el trànsit a l’Àmbit-40 als turismes matriculats abans de l’1 de gener de 1997 (Euro 1 i anteriors) i a les furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994 (anteriors a Euro 1) a les carreteres on té competència el Servei Català de Trànsit (SCT) tan bon punt la DGT canviï el reglament de circulació.

De forma paral·lela a les restriccions de vehicles i al reforç del transport públic, la Generalitat activarà les actuacions habituals en els casos d’episodi ambiental, sigui pel contaminant que sigui, com ara la gestió de la velocitat, a través del Servei Català de Trànsit, que limita la velocitat a 90 km/h a  les vies equipades amb velocitat variable: C-31 sud, C-32 sud i el tram Martorell-Diagonal (AP-7/AP-2 i B-23), llevat d’aquells trams en què el límit és inferior.

Difusió ciutadana

Les diferents administracions actuants treballen per informar els ciutadans dels canvis en la gestió del trànsit o d’altres actuacions associades a la reducció de la contaminació en cas d’alta contaminació.

  • La Generalitat inclourà en la seva pàgina web principal informació puntual dels avisos. També ha quedat activat el web de consulta Airenet, a més de l’apartat corresponent al Canal Salut.
  • L’SCT, a través del CIVICAT (Centre d’Informació Viària de Catalunya) proporcionarà informació a través dels panells de missatges variables de les vies situades en l’àmbit afectat, i l’ATM a través dels seus espais Transmet de ràdio.
  • Els comptes de twitter @territoricat, @mediambientcat, @transit, @012, @emergenciescat i @salutcat aniran detallant les novetats en moments d’episodi a través de les etiquetes #airenetCAT i #qualitataire.

 

Podeu ampliar tota la informació al següent enllaç: http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/304166/ca/restriccio-vehicles-dies-dalta-contaminacio-reduira-18-emissions.do

Deixa un comentari