Motos i Formació 3.0

Els motoristes són uns dels usuaris més vulnerables a la carretera, al costat dels vianants i dels ciclistes. El risc que un motorista tingui un accident és més elevat i les conseqüències poden ser més greus a causa de la menor estabilitat i la manca de protecció que ofereixen les motocicletes. Per evitar accidents és important que el motorista tingui un gran domini de la moto. En aquest sentit, des del Servei Català de Trànsit s’ofereix l’activitat formativa anomenada ‘Formació 3.0’. Són sessions pràctiques de conducció adaptades a tots els nivells que es desenvolupen en carreteres obertes, freqüentades per motoristes i amb risc d’accidentalitat. Els participants són guiats i enregistrats pels instructors, per visionar posteriorment les gravacions i comentar les actituds poc segures o les errades que hagin observat.

Només cal dur la moto, l’equipament i, sobretot, ganes i interès per millorar la seguretat al manillar. Les formacions es fan normalment durant els matins dels caps de setmana. Per participar-hi no cal inscripció prèvia, només s’ha d’anar el dia de la formació al punt de trobada on s’inicia cada sessió. No obstant això, per facilitar la distribució dels grups, sí que s’ofereix la inscripció gratuïta a través d’un formulari.

. Els 10 principals errors detectats a les activitats de Formació 3.0

  • Velocitat poc adequada a l’entorn: excessiva velocitat d’entrada a un revolt. Això passa a causa de la confiança que transmeten les motos modernes; el conductor sobrevalora les seves capacitats i quan entra ràpid castiga massa el neumàtic de la roda davantera.

Consell: reduir la velocitat fins a trobar el ritme adequat i un ampli marge de seguretat.

  • Anticipació a imprevistos: s’han detectat algunes errades en el reconeixement de situacions de risc per reaccionar anticipadament (es mira massa a prop) i s’acaba improvisant.

Consell: aplicar sempre la conducció defensiva, prevenir i anticipar-se; fins i tot desconfiar. Escanejar constantment l’entorn.

  • Traçat de revolts incorrecte: alguns motoristes entren massa aviat al revolt, de manera que en comprometen la sortida (més inclinació) i castiguen innecessàriament l’estabilitat de la moto. Poc coneixement de les tècniques adequades.

Consell: aplicar la tècnica correcta utilitzant tot l’espai disponible.

  • Aprofitament de l’espai: invasió del carril contrari en revolts entrellaçats. Aquest hàbit provoca que se circuli a més velocitat i, si apareix un vehicle en sentit contrari, es té massa velocitat per rectificar amb eficàcia.

Consell: augmentar el marge de seguretat, plantejar-se només la utilització del nostre carril.

  • Respecte de les normes: poca consciència d’adaptar-se a la velocitat de la via, sobretot en vies secundàries. Estops no respectats correctament i línia contínua no sempre respectada.

Consell: no abaixar la guàrdia i respectar en tot moment les normes.

  • Motocicleta inadequada al nivell tècnic de conducció: hi ha motocicletes que no s’adapten a les característiques de l’usuari, bé sigui per la seva edat, estatura, pes o condició física, o per la capacitat tècnica, els coneixements i les habilitats del conductor.

Consell: tenir en compte tots els nostres condicionants quan comprem el vehicle.

  • Poca eficàcia a la frenada i poca reducció correcta de les marxes: desconeixement general de la tècnica de frenada correcta.

Consell: conèixer i utilitzar correctament tota la potència de desacceleració del vehicle.

  • Actitud quan es roda en grup: normalment és positiva, però en alguns grups es fa massa bromes o comentaris i s’acaba circulant més ràpid del que la tècnica que es té recomana.

Consell: humilitat i serenitat durant la conducció.

  • Falta de confiança quan es condueix: alguns cops, s’han vist participants amb poca confiança en si mateixos, circulant en tensió i generant situacions de risc.

Consell: una formació continuada i adaptada a les necessitats del conductor.

  • Manteniment de la motocicleta: s’ha detectat un excessiu desgast dels neumàtics. Pastilles de fre molt justes de desgast. Cadena descuidada i retrovisors mal regulats.

Consell: la motocicleta és una màquina que requereix un bon manteniment per aconseguir l’eficàcia en el seu funcionament.

Una resposta a “Motos i Formació 3.0

  1. Publiciteu la formació trad i malament. Bona intemció pero mal cordinats. A veure si per l’estiu ho divulgueu amb més antel.lació.

Deixa un comentari