Tirar una burilla, més que una infracció

És un acte incívic que provoca molta animadversió i indignació, però la realitat demostra que és una infracció que es continua cometent i malauradament massa sovint. Parlem del llançament de cigarretes i burilles des de la finestra del vehicle.

En ple estiu i campanya forestal, cal recordar que aquesta és una acció totalment prohibida que pot suposar una sanció de 200 € i la retirada de 4 punts del permís de conduir. El pitjor de tot, però, és que aquesta irresponsabilitat pot provocar un incendi forestal. De fet, segons dades dels Agents Rurals, els darrers 10 anys s’han produït a Catalunya 268 incendis a causa de cigarretes mal apagades, que han cremat un total de gairebé 12.000 hectàrees.

La conscienciació de la ciutadania i l’erradicació d’aquesta infracció seria el millor remei, però de moment, per intentar pal·liar-ne les devastadores conseqüències per al territori, la Generalitat, a través del Servei Territorial de Carreteres de Barcelona, ha posat fil a l’agulla i ha instal·lat els primers senyals dissuasius de llançament de burilles amb una campanya pionera a Europa.

EZv9DJLXgAMn5-9

Si aquest estiu circuleu per la B-431 a Avinyó, ja veureu instal·lat aquest nou senyal de trànsit que en recorda la prohibició. Precisament s’ha escollit aquesta carretera perquè en els darrers anys s’hi han declarat tres incendis forestals a causa del llançament de cigarretes.

Els Agents Rurals faran inspeccions dels vorals d’aquesta via al Bages per estudiar l’impacte dissuasiu de la mesura. Si funciona, es podria ampliar a vuit punts més de la xarxa viària: la C-32 entre Calella i Canet; la C-37 a Sant Salvador de Guardiola; l’N-260 entre Figueres i Portbou; l’N-II entre el Pertús i Figueres; l’AP-7 entre la Jonquera i Figueres; la C-12 entre Flix i Maials; l’N-240 entre Corbera d’Ebre i Móra d’Ebre i la C-14 entre Riba i Montblanc.

Cal tenir molt present que l’incendi de la Jonquera de l’any 2012, en el qual van morir dues persones i que va cremar més de 10.000 hectàrees, va ser originat per una cigarreta.

Font: Agents Rurals

Deixa un comentari