Quan se’t creuen les sirenes

Les sirenes i els llums dels vehicles d’emergències a la carretera ens poden atabalar i fins i tot fer perdre els nervis perquè és una situació inesperada. “Sobretot, cal mantenir la calma i no quedar-se paralitzat. Cal evitar les frenades brusques per on s’està circulant”, demana Jordi Violan, tècnic de l’àrea d’Operacions del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Amb la llei a la mà, els conductors tenen l’obligació de facilitar el pas a un vehicle prioritari, ja siguin ambulàncies, patrulles policials o vehicles dels Bombers,que circula en servei d’urgència, després de percebre els senyals lluminosos i acústics que n’anuncien la proximitat. No fer-ho és una infracció greu que pot suposar una sanció de 200 euros. Per evitar una situació de bloqueig a peu de carretera, des del SEM ens expliquen com actuar amb seguretat en aquests escenaris quan hi intervé una ambulància que ha d’atendre un accident de trànsit:

Conduir una ambulància ràpidament per arribar com més aviat millor a una incidència amb víctimes té riscos i sempre s’ha d’intentar facilitar-los la feina al màxim. “Normalment la resposta dels usuaris és bona, però ens dificulta molt que els motoristes se’ns enganxin darrere de la unitat aprofitant que ens obrim pas entre la retenció”, explica taxativament Violan. “És un acció molt perillosa que ens complica la feina perquè, si hem de frenar sobtadament, la motocicleta pot acabar accidentada també. És una pràctica que demanem que s’eradiqui”, afegeix.

El tècnic de l’àrea d’Operacions del SEM també es mostra molt contundent amb els “voyeurs”: “Quan estem atenent una víctima, els conductors haurien d’estar atents a la conducció i no distreure’s mirant o fent-nos fotos. Amb actituds com aquesta poden desviar-se de la seva trajectòria i provocar més accidents, i a la vegada tampoc s’hauria de fer per respecte a les persones implicades.”

Cal tenir en compte que la tecnologia pot ser el gran aliat per poder respondre amb més seguretat i tranquil·litat a aquestes situacions imprevistes a la carretera. L’any passat es va posar en marxa l’app C-Mobile, que pot oferir als conductors de l’àrea metropolitana de Barcelona serveis com avisos sobre la presència de vehicles d’emergència.

Deixa un comentari