Quan la neu posa a prova la mobilitat

Les nevades són fenòmens meteorològics que poden generar greus afectacions al trànsit, especialment quan la neu agafa gruixos que afecten la circulació en vies principals interurbanes i en zones urbanes on no és habitual que nevi. La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (Departament d’Interior) disposa del Pla NEUCAT, una eina que, basant-se en l’anticipació i la coordinació de tots els organismes implicats, permet afrontar el fenomen meteorològic advers amb temps i recursos suficients per minimitzar els seus efectes negatius.

L’any 2016, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), conjuntament amb el Servei Català de Trànsit (SCT), va establir un protocol pel qual, quan hi ha una previsió de possibles nevades per part del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la DGPC, l’SCT i l’SMC, conjuntament amb Mossos d’Esquadra, Carreteres de la Generalitat, diputacions, Carreteres de l’Estat i concessionaris de vies, analitzen les afectacions possibles al trànsit. També es fa seguiment continuat de l’evolució del fenomen i es prenen les mesures preventives adients (repartiment de sal, establiment de màquines llevaneu en punts estratègics dins o a prop de la zona on es preveu que pugui haver-hi més afectacions, etc.). Aquest comitè s’estableix al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil de la Generalitat (sala CECAT), al Departament d’Interior.

nevades_carretera

A més, el comitè de seguiment reunit al CECAT es manté de forma permanent, analitzant l’evolució de la previsió meteorològica i les seves possibles afectacions, atès que, tractant-se de previsions, no hi ha la total certesa de la seva evolució. Així, es poden modificar de forma àgil les mesures preventives, i informar la població de la situació prevista i les recomanacions que els conductors han de  tenir en compte (dur cadenes, utilitzar vies principals i evitar les secundàries, avançar o retardar els desplaçaments a una zona concreta, restriccions de determinats vehicles, etc.).

En el cas que un fenomen de nevades intenses es produeixi de forma sobtada o es pugui preveure amb molt poca anticipació, el Pla NEUCAT preveu també una reacció immediata, amb un format similar (creació d’un comitè tècnic d’avaluació, seguiment i decisió de mesures), i l’aplicació dels mecanismes que calgui. En aquest cas, la prioritat és evitar que els conductors que es puguin veure sorpresos per una acumulació imprevista de neu es quedin aturats amb els seus vehicles i generin el bloqueig de la via.

nevades_carretera

Per tant, les recomanacions principals són circular per la dreta evitant els avançaments per deixar un espai lliure (a l’esquerra) per permetre el pas de les màquines llevaneu i vehicles d’emergències, i també deixar lliure el voral, així com evitar seguir conduint si es preveu que la intensitat de la nevada podrà provocar acumulacions que dificultin la marxa. Cal recordar que, en tots els casos, és bàsic en l’estratègia oferir una acurada informació al ciutadà, a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials.

La flexibilitat i l’anticipació són indispensables per a una bona gestió per part de Protecció Civil, el Servei Català de Trànsit i tots els organismes afectats. Amb tot, cal recordar que els fenòmens meteorològics com les nevades, amb diferents intensitats i afectacions, no es poden evitar. La tasca de l’Administració és preveure-ho en la mesura del possible i intentar evitar-ne les afectacions a la ciutadania i preservar la seva seguretat viària.

 

Deixa un comentari