Com evitar avaries aquest estiu a la carretera

El mes d’abril passat destacàvem en aquest blog que cada any s’avarien 900 vehicles a les carreteres catalanes i que, segons l’històric de dades del Servei Català de Trànsit, el juliol és el mes de l’any que acumula més avaries que provoquen afectació viària a les carreteres catalanes, amb una mitjana diària de 3 incidències d’aquest tipus, i en els darrers 10 anys ha sumat 1.004 avariats.

Els vehicles que tenen pana a les carreteres produeixen retencions i afectació en el trànsit, però també són un problema per a la seguretat viària, atès que suposen una situació de risc que pot derivar en un sinistre si no s’actua correctament i amb precaució.

Precisament des de l’1 de juliol passat ja es pot senyalitzar una emergència a la carretera amb el senyal lluminós V-16 en lloc dels triangles. Aquest dispositiu augmenta la seguretat dels usuaris, ja que no cal sortir del vehicle per col·locar-lo. A més, a partir de l’1 de gener de 2026, quan aquest senyal substituirà definitivament els triangles, haurà de tenir geolocalització i avisarà de la incidència els vehicles connectats. Convé destacar que el senyal V-16 geolocalitzat es començarà a comercialitzar a partir del mes de desembre d’enguany, segons ha informat la DGT.

Tot i aquests avenços tecnològics, cal tenir en compte que el més segur és evitar les avaries en circulació i que els principals remeis són la prevenció i un bon manteniment del vehicle. En aquest sentit, el president de la Federació Catalana de Tallers–FECATRA, Celso Besolí Capdevila, ens explica com estalviar-nos aquests contratemps a la carretera aquest estiu:

Quins són els principals motius de les avaries dels vehicles en circulació?

L’origen principal de les avaries que es produeixen en un vehicle provenen d’un manteniment deficient. Són molts els usuaris que dispensen un mal manteniment al seu vehicle, en especial a l’hora de ser puntuals amb les revisions periòdiques i d’assegurar un bon estat abans de fer un desplaçament llarg per carretera.

Problemes amb les bateries, els pneumàtics i el motor són els que de forma més habitual provoquen la necessitat d’assistència en circulació.

Quins consells bàsics preventius es poden fer als usuaris per evitar avaries a les carreteres?

El més important és fer un manteniment correcte del vehicle per part d’un professional de la reparació degudament legalitzat. A Catalunya és molt fàcil identificar un taller legal, només cal fixar-se que a la façana hi consti la placa acreditativa (de color blau), on han de constar les activitats autoritzades i el seu número d’inscripció al Registre d’Activitats de la Seguretat Industrial de Catalunya (RASIC).

A banda que un taller no legalitzat no ens oferirà cap garantia sobre la intervenció realitzada, la suposada revisió de manteniment que ens pugui fer, probablement no obeirà a cap prescripció tècnica, amb la qual cosa el risc d’avaria persistirà o fins i tot augmentarà.

De cara a l’estiu, quins aspectes concrets cal tenir en compte per tenir el vehicle a punt? Quins elements són imprescindibles de revisar al taller?

Per vacances i per gaudir d’un viatge segur, és més important que mai tenir el nostre vehicle en perfecte estat, i per això la posada a punt en un taller és el més recomanable. Si hem de destacar alguns elements imprescindibles, diríem els següents:

  • Corretges auxiliars i corretja de distribució
  • Estat del circuit refrigerant del motor
  • Amortidors, rodes (inclosa la de recanvi) i frens
  • Bateria
  • Llums
  • Vidres i escombretes eixugaparabrises
  • Nivells de líquids (frens, oli motor, refrigerant i aigua eixugaparabrises)
  • Filtres d’aire, pol·len, oli i combustible
  • Aire condicionat o climatització

A banda d’aquests aspectes, sempre és convenient assegurar-nos de portar la documentació necessària per gaudir del nostre vehicle (permís de circulació, assegurança, targeta d’inspecció tècnica de vehicles i carnet de conduir en regla).

Les motocicletes, quines especificitats han de tenir en compte per evitar avaries?

Si bàsicament els consells anteriors són vàlids també per a les motocicletes, en aquest tipus de vehicle cal donar especial importància a la conservació dels pneumàtics i la seva pressió d’inflat, així com a la lubricació de les seves peces mòbils com les manetes i cables de fre i embragatge i les palanques. Un darrer aspecte d’especial rellevància és la cadena, que pot patir engarrotament i ha d’estar degudament engreixada i tensada perquè funcioni correctament.

Deixa un comentari