A l’estiu, no et relaxis a l’asfalt

Amb l’estiu arriben les vacances i això es tradueix en un augment de la mobilitat d’oci, tant pel que fa a desplaçaments llargs cap a la destinació escollida com pel que fa a trajectes curts d’anada i tornada, sobretot cap a zones costaneres, o als llocs de destinació de vacances. Des del Servei Català de Trànsit esperem que un augment d’aquesta mobilitat no signifiqui un increment de la sinistralitat i, encara menys i sobretot, que no tinguem una pujada del nombre de víctimes mortals i ferits greus. Per això, recalquem la necessitat de no abaixar la guàrdia en aquests desplaçaments que es fan en situacions de desconnexió de la rutina i esbarjo i que poden comportar un cert grau de relaxació durant la conducció.

En aquest sentit, és important deixar les presses aparcades i circular amb tots els sentits posats, amb atenció plena a la conducció. Les distraccions, sobretot per l’ús indegut del mòbil, estan sent una de les principals causes dels accidents de trànsit, per la qual cosa, tal com remarca Eugenia Doménech, directora del Servei Català de Trànsit, “és imprescindible que els conductors prenguin consciència del risc que suposa fer ús del mòbil o manipular altres dispositius electrònics mentre es condueix i de la incompatibilitat entre mòbil i conducció segura”.

Consells per a una mobilitat seguraD’altra banda, ara a l’estiu i durant tot l’any, és necessari recordar també que prémer en excés l’accelerador, a més de ser causa directa de sinistralitat, incrementa el grau de lesivitat i de seqüeles greus de per vida en cas de patir un sinistre. Per això és fonamental respectar sempre els límits de velocitat i adequar-la a les condicions de cada moment. Un altre dels factors de risc que cal recordar i tenir en compte, especialment a l’estiu, quan se celebren més festes majors i fires, és la incompatibilitat de la conducció segura amb el consum d’alcohol o altres drogues. Cal tenir molt present que conductors que havien consumit estupefaents van provocar els darrers accidents mediàtics amb atropellaments mortals de ciclistes i motoristes, i això ens porta a una altra de les recomanacions bàsiques de la conducció a l’estiu: el respecte envers els col·lectius més vulnerables, com ho són ciclistes i motoristes, així com vianants.

Quan ja s’està instal·lat a la destinació de vacances, són més freqüents desplaçaments per vies secundàries, normalment d’un carril per sentit, en les quals una distracció o un avançament precipitat pot acabar en una topada frontal, el tipus d’accident més mortífer. Finalment, i no per això menys important, també cal destacar que la relaxació del període estival sota cap concepte pot portar a no utilitzar el cinturó o els sistemes de retenció infantil. Per molt curt que sigui el trajecte, per molta calor que faci, el cinturó, sempre ben cordat.

Desitgem que tothom gaudeixi d’unes bones vacances i, sobretot, que tothom torni sa i estalvi a casa. I recordeu “Tots tenim família. A la carretera, Víctimes Zero”.  Bon estiu!

Deixa un comentari