5 claus per anar de passatger en moto amb seguretat

Viatjar com a passatger en moto pot resultar per a alguns un privilegi i per a d’altres un veritable mal tràngol. Hi ha qui es pot identificar amb una sensació de relaxament o, al contrari, amb un estat d’alerta permanent o, fins i tot, de por. El cert és que adoptar-hi un comportament inadequat, ja sigui pel fet d’experimentar unes emocions o altres, pot acabar interferint en la conducció i, en definitiva, en la seguretat dels ocupants del vehicle.

Et donem algunes pautes perquè, si et desplaces com a acompanyant en moto, prenguis una actitud correcta i responsable, ja que evitar riscos durant els desplaçaments també depèn de tu. Apunta’t aquests 5 consells per viatjar amb seguretat des del seient de darrere de la moto:

  • En primer lloc, has de ser conscient que sobre la moto, tant qui condueix com qui va de passatger és igual de vulnerable. Per tant, anar de copilot no eximeix de portar un equipament que pugui minimitzar les lesions en cas d’accident. A més de dur l’element de seguretat indispensable i obligatori per a tots els motoristes, el casc, que ha de ser homologat, de la talla adequada i preferiblement integral, també és necessari protegir cada part del cos amb peces de roba específiques, en tots els trajectes i en totes les èpoques de l’any. Això vol dir que a l’estiu, encara que passis calor i et resulti incòmode, un equip de protecció correcte continua sent bàsic en tots els trajectes, també en els que es fan dins l’àmbit urbà. Viatjar, per exemple, amb xancletes, samarreta  o pantalons curts no és una opció, ja que qualsevol caiguda a l’asfalt podria causar-te lesions greus i abrasions a la pell.
  • Si ets novell i aquest estiu has d’anar en moto com a acompanyant per primer cop, és recomanable que prèviament facis un recorregut curt d’adaptació i prova i que el conductor t’expliqui en quines situacions us podeu trobar, per exemple en una frenada, en una acceleració o a l’hora d’agafar un revolt. Disposar d’informació t’ajudarà a tenir més confiança i a rebaixar la tensió que puguis sentir en un primer trajecte com a copilot.
  • Posició còmoda i no forçada. Els passatgers han de seure de forma adequada, això és, a cavall darrere qui condueix. En cap cas es poden situar en un lloc intermedi entre el conductor i el manillar del vehicle. Els peus s’han de col·locar als estreps i cal tenir una bona subjecció amb les mans, que es poden posar a la cintura del conductor (sense exercir-hi una pressió excessiva que limiti els seus moviments) o a les anses del vehicle. En cap situació s’haurien de deixar les mans sobre les espatlles del pilot o sense agafar-se enlloc. Tampoc es pot recolzar tot el pes sobre l’esquena del conductor. A més, tingues en compte que has d’evitar qualsevol comportament que pugui minvar l’atenció i concentració del conductor. En aquest sentit, cal insistir que imprudències com fer-se una selfie o gravar-se amb el mòbil mentre se circula com a passatger, a banda de distreure el conductor, podria fer desestabilitzar el vehicle i acabar en un accident amb conseqüències irreparables. Així mateix, tampoc t’has de moure massa per no desequilibrar el pilot, i tingues present que és millor deixar els comentaris sobre qualsevol cosa que et cridi l’atenció durant el viatge per quan arribeu al lloc de destinació. D’aquesta manera ajudaràs a prevenir qualsevol distracció sobre el manillar.
  • Separa el teu casc del conductor. Un error que es pot cometre quan se circula com a acompanyant sobre dues rodes és apropar el cap al del pilot. S’ha d’intentar separar-lo, millor situant-lo cap a un dels costats per evitar cops entre els dos cascos, sobretot a l’hora d’accelerar o de frenar.
  • Comunicació adequada. És important mantenir un sistema de comunicació entre el conductor i l’acompanyant que sigui senzill i ràpid, com per exemple donar uns copets a la cama o a l’espatlla, que permeti avisar de qualsevol incidència.

Per acabar, i tot i que pugui resultar obvi, s’ha d’insistir que no has de pujar a la moto si el conductor ha consumit alcohol o observes que no té les condicions adequades per posar-se al manillar.

Com a norma general, els nens més grans de 12 anys poden viatjar com a passatgers de motocicleta o ciclomotor. No obstant, a partir dels 7 anys també poden anar d’acompanyants sempre que circulin amb el pare, la mare o un tutor, o bé amb una persona major d’edat autoritzada per aquests. Cal remarcar i recordar que és obligatori que utilitzin un casc de protecció, que vagin asseguts amb una cama a cada costat i amb els peus recolzats en els reposapeus laterals i que ocupin el seient corresponent darrere del conductor. En cap cas poden situar-se entre el conductor i el manillar del ciclomotor o motocicleta.

Si viatges com a copilot en moto, maximitza la teva seguretat, posa en pràctica aquests consells i gaudeix del trajecte sense riscos!


 

Deixa un comentari