Properes modificacions en la Llei de trànsit

La previsió és que els canvis entrin en vigor a partir de març del 2022

Ben aviat, manipular el mòbil durant la conducció, no portar cordat el cinturó, avançar ciclistes sense respectar la separació lateral mínima o llençar a la via objectes o burilles que poden causar un accident o un incendi estarà més penalitzat. El passat 3 de desembre, el Congrés dels Diputats va aprovar la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, amb la qual es vol actualitzar i millorar l’eficàcia del sistema del permís per punts i reforçar la seguretat viària a les carreteres. La Llei entrarà en vigor al cap de tres mesos de la publicació al BOE (a partir de març del 2022).

Respecte a aquests canvis normatius, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, destaca l’increment en la sanció, de 200 a 500 euros, i en la sostracció de punts, de 4 a 6, per llençar burilles des del vehicle: “És una proposta que va fer l’SCT i ho celebrem; s’ha endurit el llançament de burilles, que pot provocar incendis; és una bona notícia per a les campanyes d’estiu, però també per a la seguretat viària a les carreteres”. El titular de l’SCT assegura que aquestes noves mesures ajudaran a reduir la sinistralitat: “La lluita contra les distraccions i l’ús del mòbil, per exemple, és una batalla que hem de lliurar entre totes les administracions.”

Noves mesures

A grans trets, els principals canvis anunciats per la DGT són:

 • Distraccions: augmenta la sostracció de punts fins a 6 (abans 3) per fer servir el mòbil durant la conducció. La sanció es manté en 200 euros.
 • Cinturó: -4 punts (abans -3) per no portar cordat el cinturó, o portar-lo de forma inadequada, com també els sistemes de retenció infantil, el casc i altres elements de protecció obligatoris. El casc també serà obligatori per als conductors de vehicles de mobilitat personal. La sanció es manté en 200 euros.
 • Ciclistes: augmenten de 4 a 6 els punts a treure en avançaments en què es posa en perill ciclistes sense deixar la separació mínima obligatòria d’1,5 metres; la sanció es mantindrà en 200 euros. A més, en vies amb més d’un carril per sentit, serà obligatori canviar de carril per avançar ciclistes o ciclomotors.
 • Burilles: -6 punts (abans -4) per llençar a la via objectes o burilles que poden produir accidents o incendis.
 • Avançaments: se suprimeix la possibilitat que turismes i motocicletes puguin superar en 20 km/h els límits de velocitat a les carreteres convencionals quan avancin altres vehicles.
 • Restriccions a les ZBE: s’introdueix una nova infracció greu (200 euros) per no respectar les restriccions de circulació derivades de l’aplicació dels protocols en episodis de contaminació i de les zones de baixes emissions.
 • Menors i alcohol: els conductors menors d’edat de qualsevol vehicle (ciclomotors, motos fins a 125 cc, bicicletes, vehicles de mobilitat personal, etc.) no podran circular amb una taxa d’alcohol superior a zero.
 • Recuperació de punts: s’ha unificat el període per recuperar els punts del carnet. Han de passar dos anys sense cometre cap infracció per poder recuperar el saldo inicial de punts.
 • Alcoholock: serà imperatiu per als vehicles de transport de viatgers matriculats a partir del 6 de juliol de 2022. Aquests vehicles estaran obligats a portar instal·lada una interfície per a la incorporació d’aquests dispositius.
 • Cursos de conducció segura i eficient: es podran recuperar 2 punts del carnet per la realització de cursos de conducció segura i eficient.
 • Copiar a l’examen: es considerarà infracció, amb 500 euros de sanció, fer servir dispositius d’intercomunicació no autoritzats en les proves per a l’obtenció o recuperació de permisos o llicències de conducció. A més, l’aspirant no podrà presentar-se novament a les proves en un termini de sis mesos.

Una resposta a “Properes modificacions en la Llei de trànsit

 1. Per que no parleu de tota la modificació…. no sols de la que oprimeix el ciutada. Que sembla que es l’unic que interesa.

Leave a Reply